8. decembar 2018.8. dec 2018.

Ostvaren napredak u pregovorima jemenske vlade i pobunjenika

RIMBO, 8. decembra 2018. (Beta) - Trećeg dana pregovora izmedju predstavnika jemenske vlade i pobunjenika, uz posredovanje UN, došlo je do izvesnog napretka, u nastojanju da se okonča četvorogodišnji gradjanski rat u toj zemlji.

Delegati pobunjenika su naveli da je napredak ostvaren u ključnim pitanjima - ponovnog otvaranja aerodroma u glavnom gradu Sani i primene sporazuma o razmeni zatvorenika, postignutog ove nedelje, prenosi Asošiejted pres.

Specijalni izaslanik UN za Jemen Martin Grifits rekao je danas novinarima da su dve strane pokazale "pozitivan duh" u pregovorima koji se održavaju u zamku u švedskom mestu Rimbo.

"Dve strane su na ozbiljan i konstruktivan način angažovane u razmatranju detalja mera za izgradnju poverenja. Nadamo se da ćemo postići napredak tokom ove runde konsultacija", naveo je Grifits.

Delegat pobunjenika Abdul-Malik Al-Hadžri rekao je da je je dovoljan napredak načinjen po pitanju aerodroma u Sani i da bi neki "pozitivni rezultati" mogli da budu objavljeni već sutra.

U jemenskom sukobu pobunjenici iz pokreta Huti, koje podržava Iran, ratuju protiv medjunarodno priznate vlade Jemena, koja ima podršku medjunarodne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Huti zauzeli veći deo zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umešao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog sveta.
Foto

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa