Info

9. decembar 2018.9. dec 2018.
Srbija sutra u Briselu otvara dva poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija sutra u Briselu otvara dva poglavlja u pregovorima sa EU

(Beta) - Srbija će sutra u Briselu na Međuvladinoj konferenciji otvoriti samo dva poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, Beograd se nadao još jednom poglavlju, dok su ambasadori nekih članica EU još u petak smatrali da sve treba odložiti.

Sutra će biti otvorena poglavlja 17-ekonomska i monetarna politika, kao i 18-statistika, a protivljenje naročito Hrvatske i stav da ne treba zasad otvarati nova poglavlja na zasedanju Komiteta za Zapadni Balkan (CONjEB) obrazlagano je ukazivanjem na ocenu Evropske komisije da je vlada u Beogradu slabo napredovala u reformama vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

Zvaničnici u Savetu ministara EU su agenciji Beta preneli da je u raspravi na sastanku CONjEB-a odraza imao i stav baltičkih i još nekih severnih članica EU da Srbija ništa ne čini da svoju politiku prema Rusiji bar počne da usaglašava sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

Preovladao je ipak stav većine članica EU da Srbija ima administrativni kapacitet, a da upravo u situaciji kad vlasti u Prištini nanose udarce dijalogu s Beogradom, a time i posredniku - EU, treba podstaći političku volju srpskih vlasti da brže sprovedu ključne reforme vladavine prava.

Srpske vlasti su predočile da su izvršile sve pripreme za otvaranje još sedam poglavlja u pregovorima o članstvu s EU.

Poglavlje 17, koje će sutra biti otvoreno, tiče se nezavisnosti centralnih banaka kad je reč o ekonomskoj i monetarnoj politici, zakonski sprečava da centralne banke direktno finansiraju javni sektor, kao i da javni sektor ne može imati povlašćeni pristup finansijskim institucijama, čime se obezbeđuje delovanje tržišne privrede.

Poglavlje 18 obuhvata oblast statistike s ciljem da se obezbede pouzdani i tačni statisticki podaci za procene stanja u društvu i državnim institucijama.

Od 35 poglavlja koje Srbija treba da otvori i zatvori u pregovorima o članstvu s EU, do sada je otvoreno 14, a zatvorena su dva.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa