10. decembar 2018.10. dec 2018.
Danas presuda Šariću

Danas presuda Šariću

Veće Specijalnog suda izreći će danas u ponovljenom postupku prvostepenu presudu Darku Šariću, optuženom za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, jer je prvobitnu odluku kojom je kažnjen na dvadeset godina zatvora Apelacioni sud ukinuo.
U nedavno iznetoj završnoj reči, Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona evra prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komunikaciju kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.
Status svedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice a troje optuženih je oslobođeno optužbe.
Odbrana Šarića tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizovao neku kriminalu grupu za šverc droge. On je, osporavajući svedoke saradnike, za najvažnijeg od njih rekao da je bogato nagrađen da ga "lažno optuži".
U podizanje optužnice, branio se Šarić, umešala se tadašnja vlast.
Apelacioni sud je, odlukom kojom je slučaj vratio na ponovno suđenje, ocenio da je veće Specijalnog suda propustilo da "bliže odredi i opiše koje radnje su okrivljeni ponaosob preduzeli".
Učinjena je, smatra, i bitna povreda krivičnog postupka jer je u veću bio sudija koji je ranije odlučivao o potvrđivanju optužnice.

Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa