10. decembar 2018.10. dec 2018.

Srbija danas otvara dva poglavlja

Srbija će danas u Briselu na Međuvladinoj konferenciji otvoriti samo dva poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, Beograd se nadao još jednom poglavlju, dok su ambasadori nekih članica EU još u petak smatrali da sve treba odložiti.
Danas će biti otvorena poglavlja 17, ekonomska i monetarna politika, kao i 18, statistika, a protivljenje naročito Hrvatske i stav da ne treba zasad otvarati nova poglavlja na zasedanju Komiteta za Zapadni Balkan (COWEB) obrazlagano je ukazivanjem na ocenu Evropske komisije da je vlada u Beogradu slabo napredovala u reformama vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.
Zvaničnici u Savetu ministara EU su agenciji Beta preneli da je u raspravi na sastanku COWEB-a odraza imao i stav baltičkih i još nekih severnih članica EU da Srbija ništa ne čini da svoju politiku prema Rusiji bar počne da usaglašava sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.
Preovladao je ipak stav većine članica EU da Srbija ima administrativni kapacitet, a da upravo u situaciji kad vlasti u Prištini nanose udarce dijalogu s Beogradom, a time i posredniku - EU, treba podstaći političku volju srpskih vlasti da brže sprovedu ključne reforme vladavine prava.
Od 35 poglavlja koje Srbija treba da otvori i zatvori u pregovorima o članstvu s EU, do sada je otvoreno 14, a zatvorena su dva.
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa