10. decembar 2018.10. dec 2018.
DS: Stanje ljudskih prava u Srbiji iz godine u godinu sve gore

DS: Stanje ljudskih prava u Srbiji iz godine u godinu sve gore

Demokratska stranka ocenila je danas, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, da je stanje ljudskih prava u Srbiji "iz godine u godinu sve gore" i optužila "političare na vlasti i medije pod njihovom kontrolom" da su odgovorni za takvo stanje.
Demokrate su u saopštenju ocenile da se u "vreme kada obeležavamo 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima može konstatovati da je nivo poštovanja ljudskih prava u Srbiji u stalnom opadanju".
"Danas kada se novcem građana kupuju preostali mediji, ubijaju i prebijaju politički suparnici, urušava izborni proces, povećava institucionalno nasilje prema svima koji drugačije misle, smanjuju ženska prava, uništava privatna imovina, ugrožava životna sredina i pravo na život, možemo samo konstatovati da je Srbija daleko od željenog nivoa poštovanja ljudskih prava i poželjnog mesta za život", piše u saopštenju.
Navodeći da je u izveštaju Evropske komisije navedeno 190 različitih preporuka za unapređenje ljudskih prava u Srbiji od kojih je aktuelna vlada prihvatila "samo 74", Demokratska stranke je upozorila da i "poslednji izveštaj koji je usvojio Evropski parlament takođe izražava zabrinutost oko poštovanja osnovnih sloboda i prava građana i građanki Srbije".
"U ime prava svakog građanina, zahtevamo od političara na vlasti i medija pod njihovom kontrolom da se odreknu jezika mržnje, šovinističke retorike i netolerancije i da stvore atmosferu međusobnog uvažavanja i poštovanja razlika što će nesumnjivo
ići u korist budućnosti", piše u saopštenju.

Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa