16. decembar 2018.16. dec 2018.
74. rođendan "Glasa Podrinja"

74. rođendan "Glasa Podrinja"

Velika dela počinju Prvom rečenicom. Priča o nastanku “Glasa Podrinja”, počinje Drugom. Zbog njih!
Prema svedočenju starijih u tek oslobođenom Šapcu, na iskraju 1945. godine, dok se još čula grmljavina topova, “Glas” je započeo svoju misiju beleženja i širenja informacija u skladu sa jednom od osnovnih životnih potreba ljudi.
Ne bi trebalo zaboraviti ni veliku ljubav i entuzijazam osnivača i prvih novinara, koji su kreirajući tadašnju javnost zabeležili mnoštvo zanimljivih priča o ljudima. Oni su uvek bili u centru interesovanja. Naravno, stavljanje ljudi u žižu, praćeno je sa svim njihovim vrlinama i manama. Registrovani su događaji i društvene pojave, ljudska pregnuća ka novim i višim vrednostima. Upozoravano je i na kontraproduktivne tendencije, svesni da životne staze nisu posute samo cvećem, jer da je tako to više i ne bi bio život, već bajka. Pojedine priče u novinama na trenutak će možda i ličiti na bajku. Svi podaci koje u njima nalazite su autentični, dodirljivi, kao i sudbine onih o kojima govore.
Naš cilj nikada nije bio zatvaranje u lokalne okvire, već otvaranje prema drugim sredinama putem plasiranja aktuelnih, istinitih i zanimljivih informativnih sadržaja. Obaveštavano je o radu Skupština opština, opštinskih vlada, organa uprave, inicijativama i odlukama.
Politika je naša sudbina, a ekonomija ono od čega treba da živimo. Ne bavimo se politikom radi politiziranja, već pokušavamo da na analitički način saopštimo suštinu stremljenja u politici, poštujući osnovna demokratska načela i kodeks profesije.
Bavimo se privredniim kretanjima i novim propisima u ovoj oblasti. Poljoprivreda i selo nalaze značajno mesto u našim novinama. Pratimo rad mesnih zajednica, kulturna pregnuća, a ne izostaju ni sportski sadržaji.
Deo prostora u novinama opredeljen je za stvaralaštvo učenika. Oni i njihovi podvizi u brojnim takmičenjima, definitivno su sfera našeg interesovanja.
Objavljivanjem njihovih radova omogućujemo da pokažu koliko su talentovani i šta su naučili u školi.
Kakav god da je ovo je naš zavičaj. Zato u kontinuitetu slušamo priče o ljudima, često onako kako nam njihovi sinovi, očevi, rodbina, komšije i prijatelji govore. Pokušavamo da otrgnemo od zaborava dela znamenitih ljudi. Slavimo ih kao što ih je slavila frula sa nekadašnjih prela i igranki.
Podsećamo na bogatu istoriju ovog kraja, velika dela i junaštva, a ne zapostavljamo ni našu svakodnevicu, ono o čemu sanjamo i o čemu razmišljamo kad se probudimo.
I ovog puta naglašavamo: Čitaoci, ovo su vaše novine. Očekujemo da svojim sugestijama i predlozima, proširite njihov sadržaj.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa