17. decembar 2018.17. dec 2018.
Niže naknade za korišćenje kartica

Niže naknade za korišćenje kartica

Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, čija je primena danas počela, predviđene su niže međubankarske naknade, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Novim zakonom se sa trenutno prosečnih jedan odsto međubankarske naknade ograničavaju na nivo na kome su u zemljama Evropske unije, odnosno na 0,2 odsto za transakcije debitnim karticama i 0,3 odsto za transakcije kreditnim karticama, sa prelaznim periodom od šest meseci, do 17. juna 2019. godine, kada su međubankarske naknade ograničene na maksimalnih 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice.
NBS je, kao operator nacionalnog kartičnog sistema DinaCard, propisila da se već od danas, odnosno bez prelaznog perioda, primene međubankarske naknade u iznosu do 0,2 odsto za transakcije obavljene debitnim karticama, a 0,3 odsto za transakcije obavljene kreditnim karticama, kako bi prihvatanje te kartice na prodajnim mestima bilo što povoljnije za trgovce.
Po podacima centralne banke, učešće transakcija platnim karticama u ukupnom broju transakcija potrošača izabranim platnim instrumentima u Srbiji u prvih devet meseci 2018. godine iznosilo je 60,15 odsto.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa