10. januar 2019.10. jan 2019.
Foto: Radio Magnum

Foto: Radio Magnum

Narandžasti meteo-alarm, sneg u većem delu zemlje

Na snazi su zbog snega žuti i narandžasti meteo-alarm u celoj zemlji. U većini krajeva pada slab sneg i temperatura je nešto ispod nule. Potrebno je da vozači drže veće odstojanje od vozila ispred zbog dužeg zaustavnog puta u zimskim uslovima.

U većem delu Srbije danas se očekuju obilnije snežne padavine i značajno povećanje visine snežnog pokrivača, od 10 do 20 centimetara, a u planinskim predelima i stvaranje snežnih nanosa, prognoza je RHMZ-a.
Izveštaj Silvije Pašajlić iz Ivanjice (8.00)
Your browser does not support the video tag.

Vetar je slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura iznosi od minus pet do minus jedan, a najviša dnevna od minus tri do jedan stepen.

U Vojvodini je na snazi žuti meteo-alarm, a u ostatku Srbije narandžasti. Narandžasti meteo-alarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Najviše problema ima u Novoj Varoši, gde je juče proglašena vanredna situacija, i u ivanjičkom kraju gde su glavni putni pravci jutros čisti, ali ne i lokalni putevi do udaljenih sela.

Zbog snežnih nanosa većih od pola metra u neka sela se ne može ni peške. Zavejanim putevima kroz smetove nisu uspeli da se probiju svi učenici škole "Svetozar Marković" u selu Kovilje. Ni drugim đacima u planinskim krajevima put nije jednostavan.

U Leskovcu sneg pada već 24 sata. Visina snežnog pokrivača u gradu je 20 centimetara, ali ga ima znatno više u brdsko-planinskim delovima. Snega ima na kolovozu, ali su saobraćajnice prohodne.

Najviše snega je u Crnoj Travi – pola metra snežnog pokrivača je u varošici, a u višim delovima preko jednog metra.

Posla je bilo za vatrogasce-spasioce. Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije rekao je da je za 48 časova bilo šest intervencija. Uglavnom je reč o bolesnim licima kojima je potrebno dostaviti lekove ili ih dovesti do bolnice sa medicinskim ekipama. Tamo gde se ne može terencima ili sankama, spasioci idu peške.

Ledeni dani odneli su i prvu žrtvu u 2019. godini. Sedamdesetosmogodišnja žena iz Brančića, nedaleko od Prijepolja, preminula je od posledica smrzavanja.
Tanjug

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa