10. januar 2019.10. jan 2019.
Laza K. Lazarević preminuo je na današnji dan pre 128 godina

Laza K. Lazarević preminuo je na današnji dan pre 128 godina

Jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma, tvorac srpske psihološke pripovetke, lekar i osnivač prve psihijatrijske klinike na Balkanu, i čovek čije ime često spominjemo, ali u potpuno drugačijem kontekstu, Laza K. Lazarević preminuo je na današnji dan pre 128 godina. Rođen je u Šapcu 1. maja 1851. godine. Po završetku osnovne škole i četiri razreda Šabačke gimnazije, sa samo 16 godina upisao je Pravni fakultet u Beogradu. Po završetku studija postaje praktikant u Ministarstvu prosvete, ali mu 1872. godine biva potvrđena, prethodne godine dodeljena stipendija za studije medicine, zbog čega Laza odlazi u Berlin.

Studije, koje je bio prinuđen da prekine tokom Srpsko-turskog rata, od 1876. do 1877. godine, završio je 1879. Inače, za revnosnu službu u ratu, u kome je obavljao dužnost lekarskog pomoćnika, bio je odlikovan srebrnom medaljom.

Po povratku u Beograd, u 28. godini života, Lazaravić je postavljen je za lekara beogradskog okruga, da bi 1881. godine postao prvi lekar Opšte državne bolnice u Beogradu.

Tokom naredne decenije, sve do prerane smrti 10. januara 1891. godine, Laza Lazarević se, uporedo sa lekarskom praksom, bavio književnošću, stvorivši neke od najznačajnijih pripovedaka u istoriji srpske proze: "Prvi put s ocem na jutrenje" i "Sve će to narod pozlatiti".

Kao vrsni stručnjak svoga doba, Lazarević je pisao i obljavljivao naučne radove iz više oblasti medicine: oftalmologije, hirurgije, ginekologije, infektologije i bakteriologije. Ipak, kao najznačniji Lazarevićevi stručni radovi izdvajaju se oni iz oblasti neurologije.
Ukazom Mihaila Obrenovića, Srbija je 1861. godine dobila svoju prvu psihijatrijsku bolnicu - "Dom za s uma sišavše", otvorenu u Doktorovoj kuli, privatnoj kući u beogradskoj Birčaninovoj ulici. Dvadeset godina posle knjaževog ukaza, u istom zdanju počela je sa radom "Bolnica za duševne bolesti", preteča današnje Klinike za psihijatrijske bolesti "Doktor Laza Lazarević".
Arhivska dokumentacija bolnice "Laza Lazarević" otkriva da je u periodu od 1880. do 1887. godine, Lazarević lečio 156 pacijenata iz cele Srbije. Među njihovim istorijama bolesti, sačuvanim u arhivu, nalaze se i "lekarske svedodžbe" od kojih je 50 svojom rukom pisao i potpisao doktor Laza K. Lazarević.
Laza K. Lazarević je preminuo 10. januara 1891. godine.

B92

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa