14. januar 2019.14. jan 2019.
Sutra jednočasovni štrajk upozorenja zaposlenih u pravosuđu

Sutra jednočasovni štrajk upozorenja zaposlenih u pravosuđu

Zaposleni u pravosuđu sutra stupaju u jednočasovni štrajk kako bi skrenuli pažnju na "višegodišnju diskriminaciju i eksploataciju zaposlenih u pravosuđu", saopštio je Sindikat pravosuđa Srbije.
Rad će obustaviti u periodu od 11 do 12 časova.
Osnovni zahtevi sindikata jesu promena radnog statusa nameštenika i lica zaposlenih na određeno vreme, kao i izrada akta o proceni rizika radnog mesta.
Kako su ukazali iz ovog sindikata, nameštenici su lica koja bi trebalo da obavljaju sporedne poslove u pravosuđu, međutim obavljaju državne - stručne poslove koje ne bi smeli po zakonu i za koje nisu plaćeni.
"Najočigledniji primer nezakonitosti jeste taj što zapisnike koji su javna isprava, vode i potpisuju nameštenici. Oni poslodavcu nisu dovoljno stručni za izmenu statusa ali jesu kada trebaju da završe posao u pravosudnom organu", stoji u saopštenju.
Ljudi zaposleni na određeno vreme zbog privremeno uvećanog obima posla, takođe, rade mimo zakonskih uslova, jer kako je naveo sindikat, iako je zakon predviđeno da u takvom statusu mogu da rade najduže šest meseci, oni su zaposleni na određeno i duže od deset godina.
"Bruka i sramota je to što se sve navedeno događa baš u pravosuđu koje bi trebalo da bude primer u poštovanju zakona. Građanima se unapred izvinjavamo ali nije nam namera da im naškodimo. Naprotiv, mi ukazujemo na to da je Vlada Srbije neodgovorna prema pravosuđu pa tako i prema svojim građanima", saopštio je Sindikat pravosuđa Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa