20. januar 2019.20. jan 2019.
Živko Ivković: Šabac je uporište rok muzike

Živko Ivković: Šabac je uporište rok muzike

Rok hroničar Živko Ivković (66) i dalje aktivno prati koncerte. Ljubav prema “tvrđem” zvuku opisao u stotinama članaka u više časopisa i u dvadesetak knjiga

Nije rok muzičar, a opet, Šapčanin Živko Ivković je poznato ime među rokerima, ne samo u rodnom Šapcu, već i širom bivše Jugoslavije. Iako ima 66 godina, koncerte i dalje prati sa strašću tinejdžera, pa ljubitelji ove vrste muzike vole da kažu da svirka nije svirka bez Živka. A svoju ljubav prema “tvrđem” zvuku opisao je u stotinama članaka u časopisima i u dvadesetak knjiga.
- Za pola veka postojanja roka u Šapcu, lokalnom scenom prodefilovalo je više od 140 bendova - uvodi nas znalački u priču Živko Ivković.

- Zbog nekoliko imena iz sveta folk muzike, Šabac je svrstavan u narodnjačke gradove, ali naš mali grad je zapravo sve vreme bio pravo uporište rok muzike. Čak i devedesetih godina, kada je turbo-folk osvojio Srbiju, u Šapcu se svirala drugačija muzika.
Mnogu veruju da se Živkova ljubav prema rok muzici razvila u Šapcu, međutim, ovaj roker otkriva nam da se to dogodilo u obližnjoj varošici Vladimircima. Tamo je živeo do polaska u srednju školu, jer mu je otac kao policajac bio na službi u toj posavotamnavskoj opštini. A u to vreme se mala varoš, bar tako kaže Živko, skoro nikako nije razlikovala od Šapca.

- Centralni deo glavne ulice u Vladimircima bio je pokriven zvučnicima, koji su bili smešteni navrh drvenih bandera. Utorkom i subotom, pred predstavu u bioskopu “Partizan”, puštana je ta takozvana zapadnjačka muzika. Tu sam prvi put čuo Čaka Berija, Elvisa, čisti rokenrol - seća se Živko.

U maloj sredini, ipak, nije bilo lako biti buntovnik, a kao sin policajca, često je, kako kaže, bio na meti kritika očevih kolega, pa i nastavnika u školi.

- Ljudima je bilo skandalozno da dete milicionara podržava “bunt” sa Zapada. Mene su osvojile emocije koje je donela rok muzika. Otac me je, opet, podržavao u svemu. Kada sam završio srednju školu, kupio mi je gramofon i singl grupe “Džentlmeni” - priča Živko.

Živko je, sa prijateljem Ganetom Đokićem, 1994. godine pokrenuo uskršnji rok festival u Šapcu, koji je i danas aktivan. Prve godine nastupilo je više od 20 lokalnih rok, hevi metal i pank bendova, a tu su se, kaže Živko, proslavili “Goblini”, “Ništa ali logopedi” i “Midgard”.

Verovatno najznačajnija među Živkovim knjigama o roku, objavljena 1999. godine, jeste “Od Čivija do Goblina”, koja važi za prvu enciklopediju u Evropi posvećenu lokalnim rok bendovima. Uz ulogu ključnog svedoka gotovo svih rok zbivanja, on uz mnoštvo fotografija i plakata revnosno beleži i prati nastanak i dalji razvoj šabačke rok scene.

Uz blizu 5.000 ploča i kaseta koje je sakupio tokom pola veka, mnogi veruju da je Živko Ivković vodeći u Srbiji po kolekciji specijalizovanih domaćih i inostranih rok magazina i literature.

U svojim romanima Ivković priča o počecima ove vrste muzike u Jugoslaviji i uticaju koji su imali na njega.
- Bendovi koji su mi obeležili život su “Crveni koralji”, “Džentlmeni”, “Smak”, “Agata”, “Invazija”... U svaki roman sam uneo i sve što mi leži na srcu, i protest zbog političke i društvene situacije u tom trenutku. Korenje rokenrola je u meni duboko, i ne može ga ništa iščupati, ni u sedmoj deceniji života - kaže Živko.
Izvor : Večernje Novosti

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa