Info

21. januar 2019.21. jan 2019.
Od 1. jula porez na prihode od seoskog turizma

Od 1. jula porez na prihode od seoskog turizma

U Srbiji će od 1. jula ove godine oni koji rade u seoskom turizmu plaćati porez na prihod koji ostvare od pružanja ugostiteljskih usluga u objektima domaće radinosti, saznaje danas Blic.
Obveznici će biti oni koji se bave seoskim turizmom u objektima domaće radinosti kao što su salaši, etno-sela i slični turistički kapaciteti, a prihodima od ugostiteljskih usluga smatraće se prihodi koje fizičko lice ostvari pružanjem ugostiteljskih usluga u tim objektima.
Kako je objavljeno na portalu Blica, porez na prihode od seoskog turizma uveden je izmenama zakona o porezu na dohodak gradjana koji je nedavno usvojen.
Oni koji pružaju ugostiteljske usluge u objektima domaće radinosti treba da, u periodu od 1. maja do 30. juna ove godine, podnesu poresku prijavu nadležnom poreskom organu.
Blic saznaje da je prihod od seoskog turizma predmet oporezivanja i godišnjim porezom na dohodak gradjana, a bliže uslove za oporezivanje tog prihoda urediće ministri nadležni za poslove finansija i turizma u Srbiji.
U planu je da se prihod oporezuje godišnje, plaćaće se kvartalno, a rešenje će donositi poreznici.
Porez na prihode od seoskog turizma iznosiće pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva odnosno kamp parcela i odgovarajućim koeficijentom po kategoriji turističkog mesta.
Seoska turistička domaćinstva koja se nalaze u turističkim mestima koja nisu kategorisana plaćaće po jednom ležaju izmedju 2.000 i 2.500 dinara poreza godišnje.
U Srbiji ima više od 1.000 registrovanih seoskih domaćinstava koja se bave turizmom, a mnoge godišnje poseti više od 1.500 ljudi.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa