Инфо

Берза

 • aero 1.121 ▼ -0,09%
 • coka 9.990 ▼ -0,09%
 • dnos 1.282 ▲ 2,56%
 • enhl 630 ⚫ 0,00%
 • gmon 1.700 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • kmbn 2.207 ▲ 0,91%
 • kmbnpb 660 ▼ -5,58%
 • niis 684 ⚫ 0,00%
 • nkts 1.200 ⚫ 0,00%
 • pmli 400 ⚫ 0,00%
 • sjpt 141 ▼ -5,37%
 • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
 • thhm 230 ⚫ 0,00%
 • trvp 450 ⚫ 0,00%
 • vpdu 10.000 ⚫ 0,00%
(15. децембар 2017.)

Обустава наставе у ОШ "Свети Сава"

Наставници и родитељи јединствени

Наставници и родитељи јединствени

У Основној школи Свети Сава у Шапцу већ два дана нема наставе, јер су насатавници, њих 24, незадовољни одлуком министра просвете Младена Шарчевића по којој је за в.д. директора постављена Александра Урошевић.
Према речима наставника, али и великог броја родитеља, настава се неће одвијати све док министар не буде повукао ову одлуку. Они Александри Урошевић замерају неморално и непрофесионално понашање према ученицима, деци са сметњама у развоју.
- Занемаривање ученика што је допринело повређивању деце у школи, о чему постоји обимна документација. Више пута је на колективним састанцима јавно говорила да јој се ученици гаде. Објављивала је лицне податаке о ученицима из осетљивих друштвених група на интернет порталима, без знања и дозволе родитеља, чиме је прекршила Закон о заштити података о личности. Такође, скоро свакодневно оставља своје ученике саме у учионици за време часова, без надзора, што је између осталог за последицу имало приступање ученика непримереним садржајима на интернету, о чему такође постоје докази у документацији школе – рекла јеЈелена Ђурђевић, наставница у овој школи.
Према речима њених колегиница из школе, постоји Извештај о извршеном инспекцијском надзору републичког просветног инспектора, о тежој повреди радне дужности од стране Александре Урошевић, чиме је прекршен члан 141. Закона о основама система образовања и васпитања
- Присутан је и вишегодишњи хоризонтални мобинг над запосленима и родитељима ученика са њене стране. Омаловажавала је, вређала, викала, претила, уцењивала, нарушавала лично и професионално достојанство што је за последицу имала, не само нарушавање радне атмосфере и социјалне климе, већ и нарушавање здравља људи. Поменута је, такође, злоупотребљавала информације о тешким породичним околностима и проблемима запослених, атакујући на најтананија осећања људи када су деца и породица у питању – рекла је Ђурђевић.
На конференцији за штампу је речено и да је колектив школе згрожен оваквом одлуком надлежних, која нема законско утемељење, и са индигнацијом одбија да прихвати овакву особу на челу установе која се бави једном од најрањивијих друштвених група где је основни предуслов за рад да поседује веома изражену емпатију, етику и професионалност.
Школа је, како су рекли наставници, прошла законом предвиђену процедуру, одабрала особу која би била ВД директора, и све то урадила у законском року и на законом предвиђен нацин, док је насупрот томе одлука која је тренутно "на снази" донесена у супротности са свим наведеним.
Новоименован в.д. директора Александра Урошевић је потврдила да је већи део наставника већ два дана наставу и о томе обавестила надлежне.
- Надам се да ће се у најскорије време нормализовати настава. Тачно је да је део наставног кадра незадовољно мојим именовањем. Сви имају право да буду незадовољни, али Закон мора да се поштује. Надам се да ће ускоро да се нормализује настава у школи, пре свеа због деце. Нападе на мене не желим да коментаришем, јер нисам упозната са садржајем. Желим само да кажем да надлежни органи нису имали никакву примедбу на мој рад – рекла је Урошевић.

Родитељи уз наставнике
И велики број родитеља подржава запослене у ОП „Свети Сава“ у бојкоту наставе док се Александра Урошевић не разтреши.
- Наша агонија са Александром Урошевић траје већдве године и апсолутно подржавамо одлуку колектива да се настава обустави до њене смене – рекла је Ана Младеновић, једна од родитеља.
Незванично смо сазнали да се Александра Урошевић стално позивала на „политичку подршку“ коју има од помоћника министра просвете Александра Пајића.

Најновији број

17. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa