26. januar 2019.26. jan 2019.
Svaki treći student planira da ode iz Srbije

Svaki treći student planira da ode iz Srbije

U Srbiju ne namerava da se vrati 76 odsto visokoobrazovanih ljudi koji su iz nje otišli, bar svaki treći student planira da ode iz Srbije, a 90 odsto njih u tome ima podršku roditelja, podaci su koje je danas objavio RTS.
Kako je navedeno, u planovima za odlazak prednjače oni koji studiraju informaciono-komunikacione tehnologije i medicinu.
Školovanje jedne osobe u Srbiji, od obdaništa do fakultetske, odnosno doktorske diplome, košta 200.000 dolara. A, samo tokom jedne godine Srbiju napusti 20.000 mladih i obrazovanih ljudi, koje je država uglavnom i sama školovala.
Ministarka zadužena za populacijonu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da prosečni emigrant ima skoro 29 godina, a da je svaki četvrti visokoobrazovan.
Željena zemlja zavisi od profila studija. Tako oni koji se školuju za IT planiraju da odu u Ameriku, a medicinari i studenti društvenih nauka u Nemačku.
Sledeće zemlje na listi poželjnih su Švajcarska, Austrija i Norveška.
Kao jedan od svojih prioriteta država je postavila upravljanje migracijama mladog i obrazovanog stanovništva. Tim povodom sprovedeno je istraživanje među studentima, koje bi trebalo da ukaže na to kako se kadrovi mogu zadržati u zemlji, odnosno vratiti u zemlju.
Glavni razlozi zbog kojih studenti žele da odu su nemogućnost nalaženja posla i posla u struci, slabo plaćeni posao u struci, nizak životni standard.
Đukić Dejanović je navela da deo rešenja vidi u adekvatnom planu za visokoobrazovne profile, gde će upisna politika biti u skladu sa potrebama našeg tržišta.
Na pitanje šta bi ih odvratilo od odlaska, više od 50 odsto studenata odgovorilo je – posao u struci. Oko 15 odsto njih je kao podstrek navelo novac za sopstveni biznis, a bilo je i onih kojima je dovoljan razlog povoljan stambeni kredit.
Ministarka nagoveštava da će u budućnosti biti više mogućnosti za zapošljavanje visokoobrazovanih kadrova.
Upitana o tome da li će biti uvećana sredstva za nauku, budući da Srbija za to izdvaja manje od 0,5 odsto budžeta, a da, na primer Austrija izdvaja 100 puta više, Slavica Đukić Dejanović je poručila da će se i u toj oblasti izdvajati više novca.
Međutim, kao najveći problem navela je to što za svaku četvrtu mladu osobu koja planira da ode iz zemlje nijedan od ponuđenih motiva nije dovoljan da promene odluku.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa