31. januar 2019.31. jan 2019.
Nacionalni dan bez duvana: I Srbiju čeka potpuna zabrana pušenja na javnim mestima

Nacionalni dan bez duvana: I Srbiju čeka potpuna zabrana pušenja na javnim mestima

U Srbiji zbog pušenja svake godine umre 15.000 ljudi. Do kraja godine pred Vladom nacrt zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima.
Ovaj dan se obeležava 31. januara, već više od 20 godina, a ove godine pod sloganom „Zaštitimo se od duvana".
Uz podatak da u Srbiji godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi, a da trenutno puši oko dva i po miliona odraslih, stižu i procene Svetske zdravstvene organizacije da će više od 800.000 sadašnjih pušača prevremeno umreti ukoliko se ne primene snažnije mere kontrole duvana.
Jedna od tih mera je i potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, a iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će se nacrt zakona o tome naći pred Vladom do kraja godine, prenosi RTS.
„To predviđa kompletnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru u svim javnim objektima. Takođe, borba protiv ne samo klasičnog duvana, nego i protiv korišćenja nargila, elektronske cigarete", ističe Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja za RTS.
Iako aktuelni Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu zabranjuje pušenje na javnim mestima, ono je dozvoljeno u ugostiteljskim objektima većim od 80 kvadratnih metara.
U njima su vlasnici obavezni da polovinu prostora posvete nepušačima.
Prema novom zakonu, pušenje bi i u njima trebalo da bude zabranjeno.

RTS

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa