11. februar 2019.11. feb 2019.
Foto: BP info

Foto: BP info

Veća kazna za rad na crno nego za smrt radnika

Od povreda na radu u Srbiji su u prošloj godini stradale 53 osobe, a 779 zadobilo je teške telesne povrede.
Ova godina je proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu, a nadležni najavljuju izmenu zakona kojim će se pooštriti kazne i bolje zaštititi radnici.
Kako prenosi RTS, u proteklih 12 godina, život je radeći svoj posao izgubilo 440 ljudi. Poslednji slučaj zabeležen je na gradilištu u Novom Sadu, a prošle godine smrtnih slučajeva bilo je i na velikim gradilištima u centru Beograda, u Ulici Kneza Miloša i u „Beogradu na vodi”.
Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad Marina Furtula objašnjava da kada se desi teška ili smrtna povreda na radu, inspekcija rada izlazi u nadzor i nalaže mere za otklanjanje nedostataka, ili pokreće prekršajnu, tj. krivičnu prijavu, i tu se, kako kaže, uloga Ministarstva rada završava.
Komentarišući to što je kazna za rad na crno dva miliona dinara, dok je za nesreću u kojoj radnik izgubi život maksimalna kazna milion dinara, ističe da se radi na novom zakonu u kojem će posebna pažnja biti posvećena kaznenoj politici.
Što se tiče nadoknade štete, napominje da u ovom trenutku povređeni radnici i porodice preminulih radnika mogu da ostvare to pravo jedino preko dugotrajnih sudskih postupaka, a da će novim zakonom i to probati da reše.„Želimo da pomognemo i ovim radnicima koji beže sa gradilišta - da ne treba to da rade, jer ovo ministarstvo radi sve u interesu radnika, da zaštitimo njihova prava i povećamo nivo njihove bezbednosti i zdravlja”, rekla je Furtula i poručila da je život svakog radnika neprocenjiv, prenosi Tanjug.
Politika

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa