11. februar 2019.11. feb 2019.
Foto: B92

Foto: B92

Poljoprivrednici: Subvencionisano gorivo da ne bude skuplje od 100 dinara

Predstavnici poljoprivrednih udruženja u Srbiji očekuju da će im najavljeno vraćanje subvencija za gorivo za poljoprivrednike, omogući da dizel dobijaju po ceni ne većoj od 100 dinara po litru, kao i da dobijaju do 100 litara tog goriva po hektaru.

Predstavnik udruženja Pančevački ratari Jovan Njegovan rekao je agenciji Beta da je dovoljno ukinuti akcizu na gorivo namenjeno poljoprivrednicima i omogućiti im najmanje 100 litara goriva po hektaru.

On smatra da bi, ukoliko do vraćanja subvencije dođe, najbolji mehanizam za podelu goriva poljoprivrednicima bilo uvođenje specijalnih kartica, kojima bi poljoprivrednici povoljnije gorivo direktno kupovali na pumpama.

"U karitci bi trebalo da piše koliko goriva poljoprivrednik može da preuzme, u zavisnosti od veličine gazdinstva, dok bi kupovina goriva po punoj ceni uz kasniju nadoknadu države, bila lošija varijanta", smatra Njegovan.

Predsednik UO Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovića Jakšić slaže se da bi država trebalo da omogući da gorivo ne bude skuplje od 100 dinara po litru.

On je ocenio da bi bilo dobro i da se pre te podele za svakog registrovanog poljoprivrednika razgraniči da li mu je poljoprivredna proizvodnja osnovna ili dodatna delatnost, i na osnovu toga utvrdi da li i koliko goriva može da dobije. Kako je naveo, na taj način bi se sprečile malverzacije i korišćenje subvencionisanog goriva za automobile.
Ševarlić: Najskuplje gorivo za naše poljoprivrednike

Agroekonomista Miladin Ševarlić istakao je da "srpski poljoprivrednici trenutno plaćaju jedno od najskupljih dizel goriva sa jednom od najvećih akciza, dok istovremeno povlašćene aviokompanije imaju mogućnost nabavke regresiranog aviogoriva".

Najavljene subvencije za gorivo, on je ocenio kao zakasnelu meru, koja bi mogla da rezultat samo ukoliko se na najbolji način realizuje u praksi, a poljoprivrednici dobiju optimalnu količinu goriva.

"Najbolje bi bilo da se gorivo namenjeno poljoprivredi podeli na takozvani zeleni i plavi dizel, namenjen poljoprivrednicima, odnosno za navodnjavanje i ribarstvo, a da količine budu srazmerne poljoprivrednim površinama i strukturi poljoprivredne proizvodnje", kazao je Ševarlić.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije za sada nisu želeli da iznose više detalja o subvencionisanom gorivu.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa