12. februar 2019.12. feb 2019.
"Tenis" odustaje od Srbije

"Tenis" odustaje od Srbije

Konačna odluka o tome da li će nemačka kompanija Tenis doći u Srbiju ili ne trebalo bi da bude doneta u martu, a prema informacijama iz izvora bliskim top menadžmentu kompanije, vodeći proizvodjač svinjskog mesa u Evropi trenutno je bliži odluci da odustane od najavljenog investiranja, nego da gradi farme u Srbiji, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar.
U novembru 2018. Tenis je od Vlade Srbije, s kojom je u aprilu 2015. godine potpisao Memorandum o razumevanju, zatražio odlaganje najavljene investicije, s tim da bi najkasnije do kraja marta trebalo da se izjasni o dolasku u Srbiju.
Po informacijama VOICE-a, nemačka kompanija nije još uvek uzela u zakup nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta iako joj je bilo namenjeno oko 5.000 hektara u dve lokalne samouprave – Zrenjaninu i Kikindi, a njive je trebalo da dobije i u Sečnju.
Tenisu je po osnovu planiranih investicija bio odobren zakup 2.420 hektara u opštini Zrenjanin, 2.544 hektara kod Kikinde, a toliko je trebalo da mu obezbedi i lokalna samouprava u Sečnju. Medjutim, do sada nemački mesni gigant nije uplatio ni dinara za ove hektare u opštinske, odnosno pokrajinski i republički budžet, navodi Vojs.
Osnovni razlog za sve izvesnije odustajanje Tenisa od investiranja u Srbiji je sporost i neozbiljnost koju je domaća admnistracija pokazala u pripremanju terena za izgradnju farmi. Na to se nadovezala i nepovoljna situacija zbog bolesti afričke svinjske kuge zbog koje je nemačka kompanija veoma oprezna, piše Vojs.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa