13. februar 2019.13. feb 2019.
MINISTAR RUŽIĆ SE RUGA ISTINI U LICE
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

MINISTAR RUŽIĆ SE RUGA ISTINI U LICE

Povodom gostovanja ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića u emisiji „Pressing“ Televizije N1, u utorak 12. februara, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i jedan od osnivača Saveza za Srbiju, oglasio se saopštenjem
Grad Šabac, Opštine Paraćin i Čajetina uputili su Ministarstvu jasno definisane zahteve: Tražimo poštene i slobodne izbore, kakvi u Srbiji ne postoje od 2012. godine.
Tražimo da se primenjuje Zakon o finansiranju lokalnih samouprava i Zakon o budžetskom sistemu, jer je to pitanje od važnosti za sve gradove i opštine u Srbiji.
Podneli smo zajednički predlog da se formira radna grupa za izborna pravila koja bi bila stručna i izabrana po paritetnom sistemu. U predlogu je navedeno da u ime pokretača inicijative, a to su Grad Šabac i opštine Čajetina i Paraćin, grupu predvodi prof. dr Vesna Rakić Vodinelić.
Ministarstvu smo uputili i zahtev da se utvrde jasni i objektivni kriterijumi za broj zaposlenih u lokalnim samoupravama.
U maniru svog šefa, Aleksandra Vučića, ministar se ovim zahtevima ruga u lice.
Položaj opština i gradova u kojima na vlasti nije Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim koalicionim partnerima, važna je tema ne samo za zemlju u kojoj živimo, nego i za Savet Evrope. O pritiscima i diskriminaciji ovih lokalnih samouprava sam govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope, u Strazburu prošle godine, a o istim temama se govorilo i na zasedanju ovog tela u februaru u Beogradu.
Predsednik Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Lin Verbek izjavio je prilikom boravka u Beogradu da će o stanju u Srbiji biti organizovan postmonitoring, dok je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ovu informaciju demantovalo.
Verbek je jasno rekao da je na sastanku sa ministrom Ružićem razgovarao o uvođenju postmonitoring misije u Srbiju i da je tom prilikom ministar iskazao spremnost da razmotri ovu mogućnost.
Ipak, potpuno u skladu sa politikom Vučićevog laganja o svemu, svakome i svačemu,Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da na sastanku Ružića i Verbeka nije bilo reči o organizovanju postmonitoringa u Srbiji.
To je ozbiljan diplomatski skandal. Pitamo se koga obmanjuje ministar Ružić? Da li pokušava da prevari Komitet, ili svog šefa Aleksandra Vučića, ili sve građane Srbije?
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i jedan od osnivača Saveza za Srbiju

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa