Info

15. februar 2019.15. feb 2019.
Danas je Sretenje Gospodnje

Danas je Sretenje Gospodnje

U četrdeseti dan po Roždestvu, donese Presveta Bogorodica svog božanskog Sina u hram jerusalimski da Ga, shodno zakonu, posveti Bogu i sebe očisti.
U to vreme, služio je u hramu prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče. On js rekao Djevi Mariji da stane na mesto za devojke u hramu. Tom prilikom, pojavile su se u hramu dve čudne ličnosti: starac Simeon i Ana, kći Fanuilova. Pravedni starac uze na ruke svoje Mesiju i reče: "Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj..." Još reče Simeon za Hrista Mladenca: "Gle, ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti". Ana, koja je od mladosti služila Bogu u hramu postom i molitvama, i sama poznade Mesiju, pa proslavi Boga i objavi Jerusalimljanima o dolasku Dugočekanoga.
A fariseji, prisutni u hramu, koji videše i čuše sve, rasrdiše se na Zahariju što stavi Devu Mariju na mesto za devojke, dostaviše to caru Irodu. Uveren da je to Novi Car, o kome su mu zvezdari s Istoka govorili, Irod je poslo vojnike da ubiju Isusa. U međuvremenu je božanska porodica izmakla iz grada i uputila se u Misir, po uputstvu anđela Božjeg.
Praznovanje Sretenja ustanovljeno je 544. godine, u vreme cara Justinijana

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa