Info

19. februar 2019.19. feb 2019.
Ishitrene odluke nisu u interesu našeg vaterpola

Ishitrene odluke nisu u interesu našeg vaterpola

Povodom novonastale situacije, napada na vaterpoliste Zvezde u Splitu i spora ovdašnjeg i hrvatskog vaterpolo saveza, saopštenjem se obratio i Vaterpolo klub "Šabac", najbolje plasirani srpski klub u takmičenju A1 lige.
Saopštenje prenosimo u celini:

Poštovani sportski prijatelji,

Moralna obaveza nam je da Vam se obratimo kao klub koji se trudi da pored ostvarivanja sportskih rezultata ima i opšte društvenu odgovornost. Kao klub, napominjemo da ostajemo iza odluke da treba da postoji jedinstven stav i prihvatićemo konačnu odluku većine.
U okviru navedenog pozivamo sve nadležne organe VSS (Predsednika VSS-a, Predsednika stručnog saveta, Udruženja vaterpolo trenera , selektora ), kao i sve sportske klubove i njihove predstavnike da još jednom razmisle i da se donese najbolja moguća odluka povodom spornih dešavanja u Splitu (subota 09.02.2019. god) gde su napadnuti igrači Crvene Zvezde, kao i oko svih narednih koraka koji će biti preduzeti. Takođe tražimo od državnih organa, Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Olimpijskog komiteta i MUP Srbije da se jasno i nedvosmisleno izjasne povodom stava o budućem igranju sportskih regionalnih liga.
Osuđujemo svaki oblik vandalizma, nasilničkog ponašanja na sportskim terenima kao i van njih. Pouke iz pomenutih dešavanja u Splitu izvukli smo SVI,i kao klub ćemo dati svoj puni doprinos normalizaciji odnosa u cilju jačanju poverenja, kako se takav incident više nikada ne bi ponovio nijednom sportisti, ni u jednoj državi na prostoru bivše Jugoslavije.
Smatramo da sportisti i sportski klubovi treba da budu svetao primer normalizaciji davno narušenih odnosa i da budu putokaz za neke nove generacije, u suprotnom ostaćemo i jedni i drugi tu gde jesmo, i dešavaće nam se sve što se danas dešava. Tačno je da se hrvatskim sportistima ništa slično nije desilo u Srbiji i nadamo se da će tako i ostati, ali moramo da priznamo da su u prošlosti takođe postojale slične situacije u kojima su se i gore stvari dešavale. Ne smemo da zataškavamo da i mi imamo ozbiljnih problema, kako sa delom huligana u navijačkim grupama, tako i sa ostalim slojevima društva koji se prožimaju kroz sport. U okviru problema navešćemo samo par primera (preko 10 tuča roditelja na bazenima širom Srbije, ubacivanje Hrvatskog sudije u bazen u utakmici Regionalne lige, ubacivanje sudije u bazen u okviru takmičenja u mlađim kategorijama, povređivanje detata bačenom bakljom na vaterpolo utakmici, napad na trenere iz sportskih klubova i sl). Treba i napomenuti da su samo jedan dan nakon incidenta u Splitu, kod nas u Kruševcu napadnuta dva igračaNapretka.
Pored svih svojih problema smatram da kao vaterpolo porodica ne treba da se bavimo rešenjem problema u Hrvatskoj, i u Splitu! Da li nam je lakše da se bavimo tuđim problemima nego svojim? Smatramo da bezbednost svih sportskih radnika ne sme da se dovodi u pitanje i to je pitanje za Hrvatsku policiju, da li može i hoće da preduzmu iste mere obezbeđenja koje imaju Hrvatski sportisti u Srbiji.
Što se tiče sportskog dela jedinstven stav svih klubova je na svim sastancima bio da TREBA da se igra regionalna liga. Kroz regionalnu ligu srpski klubovi su u prilici da se sastaju sa klubovima koji zauzimaju značajno mesto u evrpskom vaterpolu i benefit koji dobijamo kroz te utakmice je nemerljiv, koji se samo trenažnim procesom ne može postići. Drugo, podižese veći nivo rada u klubovima, mladi igrači imaju veći broj kvalitetnijih i zanimljivijih utakmica, a postoji i prisustvo velikog broja perspektivnih igrača u domaćim klubovima zahvaljujući učešću u regionalnoj ligi, što je i cilj klubova, ako i VSS.
Takođe, ishitrenim istupanjem iz RVL bi ispali neozbiljni, i sa nesagledivim posledicama kako po klubove, tako i po vaterpolo sport. Kroz regionalnu ligu smo pored svega navedenog dobili i jedan deo medijskog prostora (svaka ekipa je u proseku bila četiri puta prenošena na TV Arena), što u doba gde se vaterpolo nalazi, u medijskom mraku, nije zanemarljiva stvar. Treba napomenuti da je sama RVL podstakla sve klubove koji učestvuju da naprave maksimalan iskorak u takmičarskom smislu, pa tako prvi put posle duže vremena imamo 4-5 približnih klubova u Srbiji koji se bore za najvažnije trofeje.
Smatramo da kao mala vaterpolo porodica koja ima brojne probleme ne bi trebali da budemo žrtva u pokušaju rešenja problema na koji mi ne možemo da utičemo.
Shodno svemu gore navedenom predlažemo:
•Ne zauzimati ishitren stav, a potom donositi ishitrene odluke kojima se jednom od najtrofejnijih sportova u Srbiji nanosi nemerljiva šteta, kao i šteta vaterpolo sportu uopšte.
•Od suštinske je važnosti konslultovati nadležne državne organe Republike Srbije, Ministarstvo omladine i Sporta Republike Srbije, Olimpijski komitet, relevantne državne organe, Predsednika Stručnog saveta VSS, Selektora reprezentacije, a potom ponovo održati sastanak predstavnika svih vaterpolo klubova iz Srbije, a sve u cilju donošenja ispravne I dobro odmerene odluke
•Održati sastanak sa predstavnicima Triglav Jadranske Vaterpolo lige i povesti raspravu: o poštovanju protkola; o pitanjima bezbednosti; o strateškom značaju Jadranske Vaterpolo lige za kvalitet vaterpolo sporta kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj
•Obezbediti majice za sve učesnike regionalne lige na kojima će biti jasno istaknuti natpisi, koji upućuju da vandalizmu i nasilju nema mesta u sportu.
Vinovnici napada na vaterpoliste Crvene Zvezde su privedeni pravdi, i biće strogo kažnjeni po zakonima RH, pritisnuti dobrim delom Hrvatske javnosti. Potrebno je prestati sa negativnim konotacijama u medijma, u cilju smirivanja strasti, jer svima je u interesu promocija vaterpolo sporta kao jednog od najtrofejnijih sportova kako u Srbiji tako i u HrvatskojMolimo Vas da pri odlučivanju budete vođeni isključivo sportskim motivima, u cilju dobrobiti i srpskog vaterpola.

Sportski pozdrav
VK “Šabac“

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa