20. februar 2019.20. feb 2019.
Kako sam naslikao mural Šabana Šaulića u njegovom rodnom Šapcu

Kako sam naslikao mural Šabana Šaulića u njegovom rodnom Šapcu

"Desilo se kao potreba, čim sam saznao tužne vesti. Gde god sam se kretao po regionu, kada kažem da sam iz Šapca, ljudi znaju samo jedno ime... Šaban. Prosto sam osetio dužnost i potrebu da mu se na neki način odužim", kaže za Nedeljnik.rs Đurađ Stevanović, autor murala sa likom legende narodne muzike Šabana Šaulića koji je u nedelju poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Đurađ Stevanović kaže da je i lokacija murala bila jedina logična. "Moralo sa desiti tu, na Borčevom stadionu, to je njegov matični klub za koji je igrao", kaže on.

Dozvolu za rad, dodaje, nije imao. "A nisam je ni tražio", kaže Đurađ. "Niko me ne bi mogao zaustaviti u toj nameri. Materijal i boje su iz moje lične zalihe".

"Kada pričam o o samom konceptu murala, nisam hteo da to bude neka crno bela slika (kao umrlica), jer Šaban živi kroz svoje stvaralaštvo, a danas bih na osnovu utisaka rekao i kroz priče građane. Legenda živi. Nisam želeo da izazivam tugu, već radost, jer mi je prelep momenat kako čovek može živeti kroz pesmu i muziku koju je stvarao", priča mladi umetnik.

Đurađ Stevanović, na kraju, poručuje da je njegova jedina namera bila počast umetniku i Šapčanima.

"To je moj omaž velikanu i poklon sugrađanima", zaključio je Đurađ.
Izvor: Nedeljnik

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa