20. februar 2019.20. feb 2019.
Sremska Mitrovica će se panelima braniti od poplava

Sremska Mitrovica će se panelima braniti od poplava

Kako je danas u Sremskoj Mitrovici rekao Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, Vlada Srbije aktivno radi na zaštiti priobalja reke Save.

"Radi se nasip na Drenovcu koji je zaštita za Šabac, radi se na Banovom brodu između Banovog Polja i Ravnja i radiće se rekonstrukcija savskog keja od Starog mosta do Kapetanije u Sremskoj Mitrovici Izvor finansiranja su Vlada Republike Srbije i Svetska banka. Na ovaj način mi uoči petogodišnjice poplava iz 2014. pokušavamo da zaštitimo naša dobra nizvodno od granice od sa Hrvatskom", rekao je Nedimović i podsetio da Hrvatska i BiH dižu svoje nasipe i brane i normalno je da i Srbija to radi na čitavoj dužni toka reke Save.

On je precizirao da je vrednost radova kod Sremske Mitrovice 1,5 milion evra.

"Reka će se braniti zaštitnim panelima koji će biti od 1,2 do 1,,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja i na taj način će se grad zaštiti od hiljadugodišnjih voda", pojasnio je Nedimović i podsetio da je tokom poplava 2014. godine u Sremskoj Mitrovici posebno kritičan bio deo obale od Starog mosta do Male crkve gde je tada reka nadvisila zub nasipa koji je na 850 santimetara i stigla do vodostaja od 864 santimetra. Praktično, tada je voda bila na džakovima s peskom.

Nedimović je istakao da je urađena i projektna dokumentacija i za rekonstrukciju obaloutvrde Save na mačvanskoj strani i to je sledeća faza u kojoj će država učestovati finansijskim sredstvima.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader kaže da su pokretni brzomontirajući paneli efikasni i finansijski isplativi na duži vremenski period. Pored toga, oni su bezbedniji i garantuju da ne može doći do prodora vode.

"Pored postavljanja panela, u projekat rekonstrukcije keja ubačeno i novo popločavanje nasipa tartanom i behatonom, a postaviće se i novi mobilijar i nova rasveta", rekao je Sanader.

Tender traje 60 dana, procedure Svetske banke su rigorozno, a za pretpostaviti je da će radovi biti započeti, a možda i okončani ove godine. Pored toga, napraviće se i objekat za smeštaj panela u VP "Sava".

Izvor: RTV

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa