20. februar 2019.20. feb 2019.
Proizvodnja lešnika u šabačkom kraju raste

Proizvodnja lešnika u šabačkom kraju raste

Zasadi lešnika u šabačkom kraju, u poslednji tri godine, znatno su uvećani. Tome je najviše doprinela italijanska kompanija "Ferero" sa čijim predstavnikom u našoj zemlji poljoprivednici sklapaju ugovor o proizvodnji, koji između ostalog podrazmeva siguran otkup roda i stručnu pomoć.

Filip Simić iz Šapca apsolvent je ekonomije i mladi poljoprivrednik koji gaji lešnik. Sa italijanskom kompanijom sklopio je ugovor na deset godina, i na hektar i 15 ari zimus posadio oko 700 stabala.

-Moje obaveze su da im ponudim ,oni imaju pravo preče kupovine, da im ponudim 75% roda, od pete do desete godine. Cena se formira na svetskom tržištu, prati se na nekim sajtovima, i oni faktički otkuplju po toj ceni. U odnosu na druge kulture, proizvodnja lešnika nije zahtevna. Za hektar zasada, bez navodnjavanja i ograde, potrebno oko pet hiljada evra. Mislim da je dobra investicija, nema toliko posla, koliko neke druge kulture, a solidna je zarada, objašnjava Simić.

-U prvih par godina imaju malo veće investicije, što se tiče održavanja zasada, zbog pojave korova. Kada lešnik dođe u punu fazu roda, tada se jednostavno sklopi habitus biljke, i jednostavno je mnogo manje ulaganje godišnje, kaže Milorad Jocković iz PSSS Šabac,

Uloženi novac počinje da se vraća posle pet godina. Zasade proširuju i šabački poljoprivrednici koji nemaju ugovorenu proizvodnju i sigurnog kupca.

-Starog imam 25 ari, a proširujem na hektar i šezdeset ari. Za prodaju nemam problema, jedino imam problema sa cenom, koja je veoma niska 550 - 600 dinara očišćen, a pre tri četiri godine je bio 1.200. Nemam ugovorenu proizvodnju, sve radim samostalno, kaže Zlatomir Vitomirović iz Štitara.

Najveći posao je sakupljanje plodova koji se lako skladište. U rodnoj godini, prinos po hektaru je oko dve i po tone očišćenog lešnika.

IZVOR: RTS

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa