21. februar 2019.21. feb 2019.
Nova ekonomija: Privredni rast u Srbiji u 2019. biće manji od planiranih 3,5 odsto

Nova ekonomija: Privredni rast u Srbiji u 2019. biće manji od planiranih 3,5 odsto

(Beta) - Privredni rast Srbije u ovoj godini biće manji od planiranih 3,5 odsto, ocenjuje se u analizi Business Intelligence Balkans, novog servisa Nove ekonomije.

U analizi se navodi da je u evropskim privredama i u Srbiji nastupio niz nepovoljnih procesa koji mogu da utiču da rast bruto domaćeg proivoda (BDP) u 2019. bude manji od planiranih 3,5 odsto.

Usporavanje rasta privrede Srbije počelo je u trećem kvartalu prethodne godine, da bi se se u četvrtom kvartalu dodatno pojačalo. Posle visokih međugodišnjih stopa rasta u prvoj polovini 2018. godine od 4,9 odsto, u trećem kvartalu rast je opao na 3,8 odsto, a u četvrtom na 3,5 odsto.

Na osnovu podataka za industrijsku proizvodnju za 2018. očekuje se da će rast u poslednjem kvartalu biti revidiran na dole kao i da će rast u celoj prošloj godini iznositi oko 4,2 odsto umesto preliminarno procenjenih 4,4 procenta, navodi se u saopštenju Nove ekonomije.

Ukazano je da uzroke uporavanja privrede Srbije u drugoj polovini 2018. godine treba tražiti u unutrašnjim faktorima, kao i u regionalnim problemima. Kao moguće unutrašnji faktori navode se pad proizvodnje uglja i električne energije tokom druge polovine godine, pad proizvodnje u automobilskoj industriji, kao i uvođenje carina na izvoz robe na Kosovo koji u ukupnom robnom izvoza Srbije učestvuje sa oko tri odsto.

Jedan od mogućih razloga za usporavanje privrede Srbije u 2018. je usporavanja rasta zapadnoevropskih privreda.

Posle četiri godine ekspanzije evropske privrede, od sredine 2018. godine, a naročito u četvrtom kvartalu, značajno usporavaju rast. Na nivou Evropske unije međugodišnji rast BDP je usporen sa oko 2,4 odsto u prvom kvartalu na 1,2 odsto u poslednjem kvartalu 2018. godine. U četvrtom kvartalu prošle godine najvažniji ekonomski partneri Srbije značajno su usporili međugodišnji rast - privredni rast Nemačka je bio 0,6 odsto, a Italije od samo 0,1 odsto.

Kako se navodi, usporavanje evropskih privreda nije negativne uticalo na druge zemlje CIE, pa se procenjuje da nije ni na Srbiju u 2018. godini. Potvrda toga je solidan rast izvoza Srbije tokom cele 2018. godine kao i snažan rast stranih direktnih investicija.

Negativan uticaj usporavanja evropske privrede na privredu Srbije ispoljiće se tek u 2019. godini, zaključuje se u analizi Business Intelligence Balkans.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa