21. februar 2019.21. feb 2019.
Lokalni ombudsmani strahuju da će ostati bez zamenika zbog izmena Zakona

Lokalni ombudsmani strahuju da će ostati bez zamenika zbog izmena Zakona

(Beta) - Ombudsman Kraljeva Milan Tufegdžić izjavio je danas da bi striktnom primenom Zakona o lokalnoj samoupravi ombudsmani mogli ostati bez svojih zamenika, što bi ugrozilo rad te institucije na lokalnom nivou, jer kako je rekao, 600 pritužbi građana godišnje u tom gradu ne može da reši jedan čovek.

On je za agenciju Beta rekao da zamenici ombudsmana nikada nisu bili predviđeni Zakonom, ali ih on ne zabranjuje.

"Do sada su zamenici ombudsmana postojali na osnovu Statuta ili odluka donetih u lokalnim samoupravama", rekao je Tufegdžić i dodao da će ti akti do kraja marta morati da budu usaglašeni sa Zakonom, ali će pre usvajanja u lokalnim skupštinama ići na mišljenje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tufegdžić je rekao da, imajući u vidu stav nadležnog Ministarstva, sada očekuje striktnu primenu Zakona i da će Ministarstvo vraćati Statute gradova i opština na "usaglašavanje" sa zakonom ukoliko budu predviđali zamenike ombudsmana.

"Nije mi jasno zbog čega se pozivamo na jačanje nezavisnih kontrolnih institucija, kada se na ovaj način gase", kazao je Tufegdžić.

Kancelarija ombudsmana u Kragujevcu ima dva zamenika, kako su rekli, oni su važni za efikasan rad po pritužbama građana kojih godišnje ima oko 1.000.

Iz te kancelarije upozoravaju da ako ombudsman ode na duže bolovanje, može doći do "paralisanja rada te institucije", jer nema zamenika, a stručne službe nisu ovlašćene da odrade pojedine akte.

Smatraju da je neophodno doneti i Zakon o lokalnom ombudsmanu, pošto sada njegov status reguliše samo jedan član Zakona o lokalnoj samoupravi.

Izmenama tog Zakona Zaštitnik građana biće Lokalni ombudsman, što je treća promena naziva od uvođenja te institucije u Srbiji.

Predstavnici kancelarije Ombudsmana u Kraljevu i Kragujevcu učestvovali su juče na treningu sa temom "Institucija ombudsmana i pisanje pritužbi" u organizaciji Inicijative mladih i podršku američke ambasade u Srbiji.


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa