23. februar 2019.23. feb 2019.
Oricio: Nacrt medijske strategije dobar, važna impelmentacija

Oricio: Nacrt medijske strategije dobar, važna impelmentacija

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio ocenio je da je nacrt medijske strategije veoma dobar tekst i da će njena implementacija biti od velike važnosti.
"Implementacija strategije će biti ključna, nju je potrebno iskoristiti kao sredstvo za rad na svim medijskim aspektima kojima se treba pozabaviti u cilju stvaranja zdravijeg medijskog okruženja", rekao je Oricio u intervjuu agenciji Beta.
On je dodao da je medijska strategija "svakako veoma važno sredstvo" i izrazio nadu da će tekst iz nacrta u najvećoj mogućoj meri ostati u konačnoj verziji.
Oricio je kazao da je OEBS, kao organizacija koja poseduje moć okupljanja i pouzdan je partner svima, dobio poziv s najvišeg nivoa da pomogne u izradi medijske strategije.
"Uspeli smo da stavimo sve potencijalne zainteresovane strane oko istog stola. To nije bilo lako, bilo je veoma različitih ideja i gledišta, veoma različitih početnih polazišta. Mislim da je učinjen sjajan posao", naveo je šef Misije OEBS-a.
On je kazao da se Radna grupa za izradu medijske strategije letos sastajala "dva puta nedeljno - u julu, avgustu, septembru, neumorno razmatrajući različite ideje" i dodao da je OEBS ponudio pomoć u vidu ekspertize, ali da je suštinska ekspertiza došla iznutra, jer Srbija ima "fantastične medijske stručnjake".
"Potencijal je velik, a implementacija strategije je najvažniji i najteži deo, ne samo u Srbiji nego svuda", dodao je on.
Oricio je kazao da je sloboda medija fundamentalni deo onoga što predstavlja vladavina prava, a da je bezbednost novinara važan aspekt slobode medija.
"Napad na bezbednost novinara svako društvo i država treba da tretira kao direktan napad na samu državu", naveo je Oricio.
On je rekao da je veoma važno da u takvim situacijama postoji brza reakcija vlasti, dodavši da je "potrebno raditi zajedno na kulturnom okruženju" kako bi pretnje postale nezamislive, a hitra reakcija države uobičajena.
Upozorio je da je u Srbiji nedavno bilo napada na novinare, da zbog toga stepen uzbune treba da bude visok i dodao da će OEBS nastaviti da pruža pomoć u toj oblasti.
Potrebno je raditi na stvaranju boljeg medijskog okruženja u kojem treba da učestvuju sve zainteresovane strane - novinarska udruženja, mediji i novinari, rekao je Oricio.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa