3. mart 2019.3. mar 2019.

Lutovac: Dosta je bilo podela, klatno u drugom pravcu

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da je došlo vreme da se DS više ne deli i da umesto novih podela počne sa ukrupnjavanjem u interesu gradjana kojima je potrebna stožerna građanska demokratska orijentacija u Srbiji.
Lutovac je na sednici Glavnog odbora stranke rekao da se DS "regeneriše" i da će ponovo postati centar okupljanja građansko-demokarstke Srbije koja će vratiti državu od onih koji su je uzurpirali
"DS je poznata i po tome što se neprestano delila i došlo je vreme da se klatno vrati na drugu stranu i da umesto novih podela počnemo sa okupljanjem u interesu građana kojima nedostaje snažna građanska snaga. DS ima jasan cilj, moramo vrati državu od onih koji su se uzurpirali, oteli i ruše kamen po kamen, moramo je vratiti građanima, demokratiji koju je DS posadila u ovim krajevima", istakao je Lutovac.
On je naveo da DS ima jasan put - demokratizaciju države i put u EU, ali Briselu poručio da ne žele nedemokratski projekat "stabilokratije".
"Ne želimo da budemo stabilni u autokratiji, siromaštvu i korupciji, već želimo da budemo moderna demokratski uređena država kakve su i one u čije društvo hoćemo da udjemo", naglasio je Lutovac.
On je kazao da je prvi prioritet promena sistema koji je aktuelna vlast u Srbiji uspostavila i da kada "ovi odu niko ko dodje umesto njih ne može da vlada na isti način".
"U tom cilju spremni smo da prevazidjemo razlike kao što smo jednom već pokazali 2000. godine kada smo bili na čelu promena. Naš dugoročni cilj je demokratizacija i modernizacija srpskog društva, to je naš politički kredo, nema i ne sme biti odstupanja od motiva ljudi koji su pre 29 godina obnovili Demokratsku stranku", rekao je Lutovac.
Lider DS je kazao da je krajnje vreme da se ta ideja slobodnog i demokratskog društva realizuje, jer možda više neće biti šanse, te da je potrebno da "svi zajedno stanu iza nje".
"Ako nismo u stanju da se udružimo sa onima sa koji smo idejno programski najbliži kako ćemo menjati Srbiju na bolje", upitao je Lutovac.
On se osvrnuo i na Savez za Srbiju čiji je DS deo, navodeći da se ne postavlja pitanje smisla i postojanja Saveze, jer jačanje DS znači i jačanje Saveza za Srbiju, baš kao što jačanje Saveza znači osnaživanje i priliku za DS.
osle govora Zorana Lutovca sednica GO je zatvorena za javnost, a na dnevnom redu je usvajanje "Inicijative za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranje velike Demokratske stranke"

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa