4. mart 2019.4. mar 2019.

DSS: Vlada hoće da uvede GMO u Srbiju

Demokratska stranka Srbije (DSS) upozorila je danas javnost da se Vlada sprema da na "mala vrata" uvede GMO hranu u Srbiju i time izazove teške posledice po zdravlje građana, srpsku ekonomiju i životnu sredinu.
Kako je saopštio DSS, u Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti hrane, koji se nalazi pred poslanicima Narodne skupštine, u članu 5 uvodi se tačka 6 u kojoj se navodi da se "hranom smatra" i "genetički modifikovana hrana i genetički modifikovana hrana za životinje i hrana za životinje dobijena od genetički modifikovanih organizama u skladu sa posebnim propisom".
"Iz ovoga je sasvim jasno da se sprema uvođenje GMO hrane u Srbiju i to u tišini, kako se javnost ne bi protiv toga pobunila", navodi se u saopštenju i dodaje da "Vlada pokušava i da čitavu stvar 'zamagli' tvrdnjom da će za ovo biti doneti 'posebni propisi' o kojima se ništa ne zna".
DSS je kazao da bi uvođenje GMO hrane izazvalo "nesagledive posledice po zdravlje građana, po životnu sredinu, ali i po srpsku ekonomiju".
"DSS upozorava poslanike Narodne skupštine da ovo imaju na umu u raspravi, kao i tokom glasanja", naveo je DSS i dodao da poziva Vladu da ovaj predlog zakona povuče i da ukoliko to ne učini, poslanici i Vlada preuzimaju odgovornost za posledice koje mogu nastati uvođenjem GMO hrane.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa