13. mart 2019.13. mar 2019.
Solarni paneli osvajaju krovove

Solarni paneli osvajaju krovove

Miroslav Ostojić, vlasnik preduzeća Mi Solarfactopi DOO iz Bogatića je ugovorom sa opštinom obezbedio korišćenje solarnih panela na krovovima, koji su sve češća pojava u ovom kraju i već su u funkciji na više objekata. Miroslav na ovakav način proizvodi električnu energiju i prodaje je Elektroprivredi Srbije.
Branislav Ivanković iz Badovinaca je na krovu svoje vikendice, kraj Drine montirao samo jednu solarnu ploču, a proizvedenu električnu energiju koristi za osvetljavanje prostorije.
- Solarne ploče postepeno stižu i na mačvanske krovove. Služe najčešće za zagrevanje vode ili proizvodnju električne energije. Rade na bazi silicijuma, kaže Zoran Arsenović, uključen u realizaciju projekta o prekograničnoj saradnji opštine Bogatić i grada Bijeljina, na planu korišćenje obnovljivih izvora energije, čime Srbija ostvaruje ugovor sa Evropskom unijom o obezbeđenju udela obnovljivih izvora energije do 27 odsto u ukupnoj potrošnji, a rok za ovo ostvarenje je 2020. godina.
Solarni i drugi obnovljivi izvori energije imaju ogroman potencijal u šabačkom kraju i mogu u mnogome da doprinesu bržem razvoju lokalne privrede, kroz privlačenje novih investitora.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa