Berza

  • aero 840 ⚫ 0,00%
  • coka 10.000 ⚫ 0,00%
  • hmbg 750 ▲ 12,61%
  • niis 683 ⚫ 0,00%
(14. mart 2019.)
Ivan Vujanić - akademski slikar

Borba sa belinom platna

Na slikama se vidi razvoj umetnika, njegovo sazrevanje. Primetne su životne faze kroz koje prolazi. Najiskreniji su oni koji ne znaju mnogo o delima i umetniku, a ipak umetnost izazove kod njih osećaj. Nije lako napustiti sigurnu zonu. Borba sa belim platnom je najteža
Borba sa belinom platna
Umetnost je potraga za sopstvom, istinom, slobodom, ali i najteža unutrašnja bitka koju stvaralac vodi. Menjajući se, umetnik preobražava svoju prirodu, ali i svet oko sebe. Spoznaja, oduvek prisutna u umetnosti, neodvojivi je deo ljudske mašte, ali i želje, potrebe da se menja. Kako stvaralac ovaploćuje misli, osećanja i pretvara ih u novu stvarnost približio nam je Ivan Vujanić, diplomirani slikar, profesor Likovne kulture u Osnovnoj školi „Laza K. Lazarević“.
Magija nesvesnog najbolji je podsticaj za umetnika. Vodi ga kroz izmaštane svetove gde se krije nadahnuće. Obrisi inspiracije nastali u snovima poprimaju jasne oblike tek kada se umetnik susretne sa platnom.
- Jedan san pretočio sam u sliku. Potpuno sam zaboravio na vreme i slikao od ujutru do uveče. Uvek kada je pogledam osetim nešto posebno, drugačije. Jednostavno, nešto se tada probudilo u meni.
opširnije u štampanom izdanju
M. Živanović

Najnoviji broj

22. avgust 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa