15. mart 2019.15. mar 2019.
Ministarstvo prosvete: Istraživački centri poput Petnice u naredne dve godine širom Srbije

Ministarstvo prosvete: Istraživački centri poput Petnice u naredne dve godine širom Srbije

(Beta) - Istraživački centri, nalik Petnici i Tršiću, u kojima će učenici i studenti moći da se posvete izučavanju prirodnih i društvenih nauka i da se usavršavaju kroz samostalne projekte, biće osnivani u naredne dve godine širom Srbije, strategija je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, saopšteno je danas.
Tokom 2019. godine počeće gradnja istraživačkog centra za geonauke u Beloj Crkvi, a u planu su i centri za obnovljive izvore energije u Valjevu, robotiku u Trsteniku, ekološke nauke u Beogradu, kao i prirodne nauke na Goču.

Tim povodom ministar prosvete Mladen Šarčević danas otvara na Goču seminar za hemiju i biologiju "Naučni kontakt: Igrom do nauke" kao i savetovanje na temu mreža ekonomski održivih istraživačkih centara.

"Novim izmenama Zakona o nauci i istraživanjima, Centar za promociju nauke dobiće značajniju ulogu imajući u vidu da će, između ostalog, biti nadležan za buduću mrežu istraživačkih centara", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević, a prenosi se u saopštenju.

On je dodao da je u ovom pogledu Srbiji uzor Portugal, koji ima skoro 30 istraživačkih centara.

Ministar je odredio savetnicu Sanju Radmilović kao osobu koja će rukovoditi tim projektom.

"Gde god postoji zainteresovanost lokalne samouprave i gde god postoje početni uslovi, pokušaćemo da otvorimo istraživački centar. Deo ćemo mi da budžetiramo, a za ostatak ćemo tražiti partnere. Cilj nam je da što više dece od malena približimo nauci", rekao je Šarčević.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa