20. mart 2019.20. mar 2019.
Cena maline u Zapadnoj Zrbiji - 110,9 dinara

Cena maline u Zapadnoj Zrbiji - 110,9 dinara

Proizvodna cena maline Moravičkom i Zlatiborskom okrugu gde je najviše uzgajivača iznosi 110,9 dinara po kilogramu, dok je u Prijepolju i Brusu gde ne postoje adekvatni uslovi za rast tog voća cena do 139,3 dinara, utvrdjeno je danas u Čačku na sastanku Radne grupe zadužene za unapređenje uzgoja maline u Srbiji.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, plan je da se u narednom periodu napravi rejonizacija voćarske proizvodnje u Srbiji, koja će tačno odrediti najpogodnije oblasti za uzgoj odredjenih kultura, da se u skladu sa tim nastavi politika podsticaja proizvođačima samo za ona područja na kojima postoji ekonomska isplativost proizvodnje.
Ministarstvo je najavilo da će nastaviti podršku u cilju snižavanja proizvodne cene, kroz povraćaj od 50 do 65 odsto uloženog novca u nabavku opreme, sadnica, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i drugih prihvatljivih oblika ulaganja.
Radna grupa je, kako se navodi u saopštenju, preporučila proizvođačima da nastave da rade na povećanju prinosa kroz doslednu primenu agrotehničkih mera i korišćenje kvalitetnih sadnica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa