21. mart 2019.21. mar 2019.
Zaštitnik građana: Pritisak na novinare u Srbiji postao nepodnošljiv

Zaštitnik građana: Pritisak na novinare u Srbiji postao nepodnošljiv

(Beta) - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je pritisak na novinare u Srbiji postao nepodnošljiv i da je on verbalni, fizički i ekonomski.

Pašalić je za Radio-televiziju Srbije rekao da novinari rade po kratkim ugovorima i nemaju stalni radni odnos, a na taj način, prema njegovoj oceni izloženi su indirektnom pritisku.

"U saradnji sa novinarskim udruženjima treba da se napravi jedinstvena platforma u kojoj će se tačno definisati šta je to pritisak, šta je vređanje a šta je ono što treba da procesuiraju sudovi kao što su prekršaji i krivična dela, i na taj način tražiti odgovornost svakoga", rekao je Pašalić.

U godišnjem izveštaju zaštitnika za 2018. godinu zabeležena su 102 napada i 72 slučaja prtisaka na novinare, što je prema oceni Pašalića ne zabrinjavajuće, već opasno.

Zaštitniku građana u 2018. godini podneto je 10.000 pritužbi, a uvedena je hitna služba u okviru koje se postupa istog dana ili u narednih nekoliko dana.

On je kazao da postoje slučajevi koje institucija zaštitnika ne može sama da reši, ali će ih uputiti u instituciju koja je nadležna i pratiti kako se rešava taj problem.

"Najviše je imovinsko-pravnih problema koji su posledica tranzicije. Penzioni problemi, ostvarivanje prava iz radnih odnosa, otpremnina kao i određena prava koja se odnose na dodelu stanova", rekao je Pašalić.

Kao veliki problem istakao je to što su mnoga preduzeća otišla u stečaj ili privatizovana i na taj način su indirektno građanima uskraćena mnoga prava.

"Često nerešavanje tih nekih slučajeva ne zavisi od nas nego od institucija kojima se obraćamo. Vrlo je bitno što će novi Zakon o zaštitniku građana precizirati neke kraće rokove u kojima će institucije biti dužne da nam daju odgovor ili da postupaju kada im se obraćamo sa naznakom hitno", kazao je on.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa