21. mart 2019.21. mar 2019.
U SUSRET SVETSKOM DANU BORBE PROTIV TUBERKULOZE

U SUSRET SVETSKOM DANU BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Na pragu treće decenije 21. veka tuberkuloza još uvek nije iskorenjena. Nekada bolest velike smrtnosti, danas se uspešno leči, ali je put do izlečenja dug.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze je 24. mart, datum kada je dr Robert Koh 1882. godine otkrio bacil ove bolesti. Prvi antibiotici su otkriveni tek 1946. godine, a do tada se veoma često umiralo od tuberkuloze i gotovo da nema porodice koja, u ranijim decenijama, nekog člana nije izgubila zbog nje. Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Mačvanski okrug je uz Raški vodeći u Srbiji po broju obolelih.

-Radi se o zaraznoj bolesti koju izaziva bakterija bacil tuberkuloze. Prenosi se, pre svega, vazduhom, a izvor je bolesnik koji ima aktivnu plućnu tuberkulozu. Osoba sa nelečenom tuberkulozom kada kašlje, kija, pa čak i govori, zajedno sa kapljicama pljuvačke izbacuje u vazduh bacile. Te male čestice jako dugo mogu da ostanu u vazduhu i do prenošenja dolazi ukoliko ih druga osoba udahne, kaže dr Katarina Šimon iz Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa