21. mart 2019.21. mar 2019.
Doživotna nije uvek dobro rešenje
DRUGAČIJI POGLED NA NAJAVU IZMENE KRIVIČNOG ZAKONA

Doživotna nije uvek dobro rešenje

“Fondacija Tijana Jurić” podnela je Narodnoj skupštini Republike Srbije još u maju 2017 godine predlog izmene Krivičnog zakona kojim bi se izvršioci najtežih krivičnih dela kažnjavali doživotnim zatvorom. Kako se ništa nije dešavalo prikupljeno je i 160.000 potpisa podrške građana ovoj inicijativi. Tek na samom kraju 2018. godine ministarka pravde Nela Kuburović formirala je Radnu grupu koja će baviti ovim pitanjem. Nešto kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece i višestruke ubice. Potom je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Ministarstvu pravde uputilo zvaničan predlog izmene i dopune Krivičnog zakona.
Najteža kazna trenutno kod nas je 40 godina zatvora. Ne može se izreći mlađim od 21 godine. Na nju je trenutno osuđeno tek nekoliko zatvorenika i to silovatelja i ubica dece.
Podnosioci predloga za izmenu Zakona smatraju da ovakve ljude nikada ne treba vratiti na ulicu i dati im mogućnost da ponove krivično delo.
Šabački advokat Vladimir Terzić smatra da nije neophodno posezati za uvođenjem novih, težih sankcija, već da bi trebalo bolje primenjivati postojeće. Smatra da kazna od 40 godina zatvora praktično predstavlja doživotnu za najveći broj osuđenika, čak i ako su osuđeni sa 21 godinom, jer tolike godine provedene iza rešetaka potpuno unište čoveka.
Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa