21. mart 2019.21. mar 2019.
Kutak gde knjige ožive
Miljana Alimpić - knjigovezac Biblioteke šabačke

Kutak gde knjige ožive

„Poput priče koju čuva i popravka svake knjige je autentična. Što je knjiga više oštećena to je veći izazov, ali i veće zadovoljstvo kada je spasem. Volim književna dela iz kojih mogu saznati nešto novo“
Vreme je nemilosrdan i surov protivnik, ali na jednom, pomalo skrivenom mestu, u Biblioteci šabačkoj, svakodnevno se odvija bitka sa njim. Da stare knjige ne postanu pohabana hartija, već da sačuvaju svoju vrednost i formu, brine se Miljana Alimpić, jedini knjigovezac ove ustanove kulture. To „bojište“, u stvari je mala radionica u kojoj Miljana stvara magiju. Sve što je potrebno su vešte ruke, mašta i ljubav. Uz malu pomoć papira, makaza, četkica i lepka knjige dobijaju novo ruho.

- U ovom zanatu žurba je nepoželjna. Sve počinje od želje i svaki deo procesa zahteva strpljenje. Poput priče koju čuva i popravka svake knjige je autentična. Uvek se trudim da sačuvam što više delova originalnog izdanja. Ukoliko to nije moguće, prepustim se osećaju. Uklapam boje i kombinujem.

Ulogu doktora za knjige „tumači“ već 37 godina. U tim decenijama mnogo toga se promenilo, a imun nije ostao ni njen zanat.
Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa