22. mart 2019.22. mar 2019.
Đukić Dejanović: Opštinama i gradovima podsticajna sredstva do kraja aprila

Đukić Dejanović: Opštinama i gradovima podsticajna sredstva do kraja aprila

NIŠ, 22. marta 2019. (Beta) - Ministarka zadužena za demografsku i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Nišu da treba očekivati da će do kraja aprila gradovima i opštinama biti dodeljeno 650 miliona dinara namenjenih za sufinansiranje mera populacione politike.
Na predavanju posvećenom merama populacione politike organizovanom na Univerzitetu u Nišu, ona je kazala da se na javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava javilo više od 110 gradova i opština.
"Pojedine lokalne samouprave se nisu prijavlile valjano, ali sigurno će osamdesetak jedinica lokalne samouprave biti uvršćeno u program dodele sredstava. Reč je o nepovratnim sredstvima, s tim što opštine i gradovi učestvuju u finansiranju odobrenih projekata sa 15 do 20 procenata", istakla je Đukić Dejanović.
Ona je rekla da će se odobrena sredstva prvenstveno koristiti za popravljanje uslova u vrtićima i povećanje broja mesta u vrtićima jer su liste čekanja velike, a koristiće se i za podsticaj privatnog biznisa mladih ljudi koji planiraju da formiraju porodicu i biće uložena u različite servisne aktivnosti kako bi se mladim ljudima omogućio bolji status.
"Kada bi finansijski problemi i poteškoće bili jedini i najbitniji onda Skandinavske zemlje ne bi imale problem nataliteta, a one ga imaju. Zadaci na kojima zapravo zajedno moramo raditi su upravljanje migracijama i primena pronalitetnih mera specifičnih za svaku sredinu, jer iskustva pokazuju da zemlje koje su organizovano radile na ovim pitanjima imaju bolju demografsku budućnost", rekla je ministarka.
Prema njenim rečima, Srbija mora da radi na tome da strategiju za podsticaj radjanja spusti na nivo gradova i opština, da svaki grad i opština razrade svoje mere strategije.
Slavica Đukić Dejanović je istakla da u Srbiji svakoga dana ima za 104 manje stanovnika u odnosu na prethodni dan, a osnovni razlozi su što je broj žena koje radjaju sve manji, što je odloženo rađanje, jer se prvo dete rađa sa 29 do 33. godine i naravno zbog migracija.
"Nama se svake godine rađa za 1.000 beba manje nego prethodne godine, a te bebe se zapravo rađaju u inostranstvu. Prosečna starost onih koji trenutno odlaze iz Srbije je 28,7 godina", istakla je Slavica Đukić Dejanović.
Ona je kazala da je nedavno istraživanje koje je obuhvatilo 11.000 studenata pokazalo da trećina studenata planira da ode iz zemlje, bez obzira šta se u Srbiji bude promenilo.
Kao glavne razloge odlaska iz zemlje, dodala je Đukić Dejanović, mladi navode nemogućnost da se zaposle u struci i to što su nedovoljno plaćeni za svoj rad.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa