23. mart 2019.23. mar 2019.

Da li je prikazivanje snimaka iz pritvora kršenje prava

Pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Srbije Katarina Tomašević ocenila je danas, povodom navoda da je prekršen zakon prikazivanjem snimaka iz pritvora na kojima je jedan od uhapšenih na protestu u Beogradu, da je veći javni interes bilo upoznavanje gradjana da nisu narušena prava privedene osobe.
"Interesantna je munjevita reakcija službenika Zlatka Petrovića iz Kancelarije poverenika, koji pokušava da skrene priču u smeru kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u momentu kada je evidentan interes javnosti da se upozna sa činjenicama koje sramne i lažne optužbe na račun postupanja policije čine ništavnim", navela je Tomašević u pisanoj izjavi.
Kako je ocenila, Petrović se tvrdnjama da je prekšen zakon ujedno stavlja u ulogu sudije i presudjuje u postupku nadzora koji nije ni pokrenut, a u kom MUP ima "više argumenata koji jasno pokazuju opravdanost objavljivanja snimka iz pritvora, nakon neistinitih optužbi jednog od privedenih da mu policija 50 sati nije dala vodu i hranu".
"U trenutku kada se pojavila tvrdnja da je u službenim prostorijama MUP-a došlo do kršenja prava zadržane osobe, više je nego opravdan interes javnosti da se upozna sa postupanjem i činjenicom da nijednog trenutka nije došlo do kršenja prava privedenog lica", istakla je Tomašević.
Snimke iz pritvora na kojima je Uroš Savić jedan od uhapšenih posle demonstracija u Beogradu prikazao je juče na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
On je snimke prikazao pošto je Savić za dnevni ilst Danas rekao da mu u policiji 50 sati nisu dali ni da jede ni da pije. Na video materijalu koji je posle toga prikazan vidi se Savić kako jede sendvič, umiva se i pije vodu.
Zlatko Petrović iz Kancelarija poverenika za zaštitu podataka o ličnosti za N1 je rekao da je prikazivanje snimka klasičan primer nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, te da je za tako nešto bio potreban pristanak osobe koja je na snimku.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa