24. mart 2019.24. mar 2019.
NUNS i NDNV: Za pretnje Sejdinoviću odgovornost snosi vlast

NUNS i NDNV: Za pretnje Sejdinoviću odgovornost snosi vlast

NOVI SAD, 24. marta 2019. (Beta) - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorili su danas vlast i nadležne državne organe u Srbiji da nečinjenjem preuzimaju odgovornost za brojne pretnje kojima je ponovo izložen predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da su najnovije pretnje usledile juče i noćas preko društvenih mreža nakon objave preko fejsbuk stranice „Srbija naša zemlja“ u kojoj se Sejdinoviću preti i po nacionalnoj osnovi, te se on naziva "muslimanskim ekstremistom" i "srbomrscem".

"Nedime Sejdimoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da ako ti neko izvuče uši ne čudi se", poručuje se sa ove stranice. Na objavu su usledile desetine komentara u kojima se iznose najrazličitije uvrede predsedniku NDNV-a, kao i pretnje ubistvom i proterivanjem.

NUNS i NDNV su naveli da su sve pretnje prijavljene Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

“Podsećamo, međutim, da ovo nije prvi put da navedena fejsbuk stranica poziva na linč Sejdinovića, ali i na to da su sve dosadašnje prijave koje je NDNV dostavljao tužilaštvu ostale bez ikakve reakcije”, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su ocenili da je reč o organizovanim akcijama zastrašivanja, za koje, “sad je već neusmnjivo”, odgovornost snosi vlast, čiji predstavnici i sami često daju povoda za pretnje novinarima i drugim pojedinicima koji se kritički odnose prema donosiocima odluka.

Dodali su da će zaštitu koju im ne pruža država zatražiti od medjunarodnih novinarskih udruženja i drugih međunarodnih organizacija.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa