24. mart 2019.24. mar 2019.
LSV: Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

LSV: Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

NOVI SAD, 24. marta 2019. (Beta) - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da o stepenu "pogubne centralizacije" Srbije svedoči i činjenica da je za Fond za lokalne samouprave ove godine namenjeno oko 489 miliona dinara, dok će izgradnja beogradske gondole koštati 1,8 milijardi dinara, odnosno čak 3,7 puta više sredstava.

"Još je tragičnije ako se uporede iznosi sredstava koji su opredeljeni za izgradnju muzičke fontane na Slaviji i novogodišnje ukrašavanje Beograda 2018. godine. Ukupno je za ova dva projekta utrošeno preko 500 miliona dinara. Dakle, više od sredstava koja se nalaze u Fondu za sve lokalne samouprave u Srbiji", naveo je u saopštenju za javnost član Izvršnog odboraLSV-a Marko Lutkić.

Ocenio je da je takav odnos prema krajevima Srbije, koji nisu grad Beograd, "krajnje sramotan".

"Razlika u razvijenosti između Beograda i drugih sredina sve je veća. To za posledicu ima drastičan pad broja stanovnika delova zemlje koji nisu grad Beograd. Pojedini krajevi su, bukvalno, opusteli", naveo je Lutkić.

Podsetio je predstavnike vlasti da imaju obavezu poštovanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Skupština Srbije ratifikovala još 2007. godine i koja kaže da su lokalne vlasti jedna od glavnih osnova demokratskog sistema.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa