25. mart 2019.25. mar 2019.
Na današnji dan, 25. mart, donet Srpski građanski zakonik

Na današnji dan, 25. mart, donet Srpski građanski zakonik

Najvažniji i najdugovečniji srpski pravni akt u novijoj istoriji, Srpski građanski zakonik, donet je na današnji dan, 25. marta 1844. godine.
Rad na donošenju Srpskog građanskog zakonika inicirao je knez Miloš Obrenović, koji uz pomoć austrijskih vlasti angažuje pravnika i književnika Jovana Hadžića na izradi građanskog zakonika.
Hadžić je u izradi SGZ koristio kraću verziju Austrijskog građanskog zakonika, uz unošenje ustanova iz Savinog Zakonopravila i srpskog običajnog prava. Tako je SGZ izgrađen na osnovama rimskog prava i preko Austrijskog građanskog zakonika i preko Savinog Zakonopravila.
Hadžić je izradio nacrt SGZ koji prihvatila zakonodavna komisija. Prvobitni tekst zakonika više puta je menjan i dopunjavan. Najvažnije izmene su nastale unošenjem propisa o paulijanskoj tužbi 1864. godine, o starateljstvu 1872. godine i o formi testamenta 1911. godine. Zakonik je važio i u onim krajevima koji su pripali Srbiji posle Berlinskog kongresa i posle balkanskih ratova, bivši okruzi: niški, pirotski, toplički, vranjski, kumanovski, skopski, tetovski, ohridski, bitoljski, tikveški, bregalnički, belopoljski, kosovski, metohijski i prizrenski.
Pošto socijalistička vlast posle Drugog svetskog rata nije donela novi građanski zakonik, propisi SGZ koji nisu bili u suprotnosti sa novim društvenim poretkom su se i dalje primenjivali u praksi. To stanje je trajalo sve do donošenja Zakona o obligacionim odnosima 1978. godine. Ovaj zakon je u velikom delu zasnovan na propisima Srpskog građanskog zakonika. Tako SGZ postoji u praksi i danas, samo kroz nove zakone.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa