27. mart 2019.27. mar 2019.
Lončar: Krovni zakoni za kvalitetniji zadravstveni sistem

Lončar: Krovni zakoni za kvalitetniji zadravstveni sistem

(Beta) - Predlozi zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju krovni su zakoni koji će doprineti da zdravstveni sistem bude kvaliteniji i jednako dostupan, izjavio je danas ministra zdravlja Zlatibor Lončar i kao značajne novine naveo i redovan skrining pregled i bolovanje od 100 odsto za roditelje teško obole dece.
Lončar je tokom obrazlaganja zakona u parlamentu rekao, da je data mogućnost naknade od 100 odsto za vreme privremene sprečenosti za rad zbog deteta do navršenih 18 godina života, čime se kako je naveo, utiče na poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja porodice.
On je kazao da je prepoznat značaj preventivnih pregleda te da se zakonom obezbeđuju skrining pregledi, a da će ukoliko pacijent neopravdano ne dođe na taj pregled, a kasnije oboli, učestvovati u troškovima daljeg lečenja bolesti.
Zakonom je predviđeno i da izabrani lekar može da da bolovanje od 60 dana umesto dosadašnjih 30 i da za bolovanje do 30 dana sredstva obezbeđuje poslodavac, a od 31 dana RFZO.
Na bolničko lečenje biće moguće da pacijenta uputi i lekar specijalista, a ne samo izabrani lekar.
Lončar je kazao da je produžen vremenski period od 12 meseci za obračun osnova za naknadu zarada koja se isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i da će naknadu činiti prosečna zarada iz tih prethodnih 12 meseci.
On je kazao da se uvode novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, za lica koja obavljaju poslove javnog beležnika i izvršitelja, za one koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, odnosno one koji su stalno ili privremeno nastanjeni u Srbiji, za žrtve terorizma i borce kojima je status utvrđen u skladu sa propisima o zaštiti boraca.
Predloženi zakonom o zdravstvenom osiguranju prediđa i preventivne i ostale preglede u vezi planiranja porodice, a predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi RFZO.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa