5. april 2019.5. apr 2019.
Ulična manifestacija u Gospodar Jevremovoj

Ulična manifestacija u Gospodar Jevremovoj

Naši sugrađani su u prilici da izvade vrednosti TA i šećera u krvi između 10 i 15 časova
Danas, u Gospodar Jevremovoj ulici (ispred Kulturnog centra) organizovana je zajednička akcija Ministarstva zdravlja, Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije, Zavoda za javno zdravlje Šabac i Nacionalno-invalidskog udruženja ILCO.

Udruženje ILCI obilazi gradove Srbije sa maketom debelog creva u cilju podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju kolorektalnog karcinoma. Članovi su pacijenti sa ileostomom, kolostomom i urostomom.

- Naše Udruženje postoji 17 godina sa ciljem resocijalizacije – pomoći osobama da se što pre vrate u normalne životne okolnosti. Stoma je hirurški izveden otvor na površini stomaka, najčešće posledica kancera debelog creva, mada ne uvek. Spadamo u treću grupu zavisnika od pomagala, odmah iza pacijenata na dijalizi i insulinu. Naše telesno oštećenje je od 80 do 100% i nije vidljivo. Pošto je mesec mart borbe protiv kancera, cilj nam je da građani vide kako izgleda debelo crevo, odnosno, prikazana je maketa debelog creva, koje sadrži polipe. Ako se polipi ne odstrane prilikom kolonoskopije, od 5 do 10 godina se pretvaraju u kancer. Dakle, cilj nam je buđenje svesti, preventiva, skrinig, kaže Snežana S. Milojević, predsednica i osnovač Nacionalno-invalidskog udruženja ILCO Srbije, koja je po struci diplomirani ekonomista, a u Udruženju u svojstvu pacijenta, koji ima izvedenu ileo stomu poslednjih 27 godina.

U okviru akcije, naši sugrađani imaju priliku da izmere TA i šećer u krvi, od 10 do 15 časova.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa