8. april 2019.8. apr 2019.
"Stojanovci" za Rome

"Stojanovci" za Rome

Osnovna škola "Stojan Novaković" nastavila je tradiciju obeležavanja Međunarodnog dana Roma. Nastavnici i đaci ove škole pripredili su kulturno-umetnički program povodom 8. aprila, a poseban fokus stavljen je na muziku, kao nešto što karakteriše pripadnike tog naroda, a što ceo svet poznaje.

-Romski dijalekt postoji, ali ga malio broj ljudi i prepoznaje, a još manje poznaje, dok je muzika nešto po čemu su poznati. Oko 10% učenika naše škole su Romi, a u pripremi programa zajedno učestvuju i romska i neromska deca, što je samo primer zajedništva koje mi negujemo, naravno, na svakodnevnom nivou - ističu u OŠ "Stojan Novaković".

-Problemi Roma su sveprisutni i mi se trudimo da na svaki način ukažemo na njih i koliko možemo doprinesemo rešavanju tih problema. Uz probleme ekonomske prirode, postoji problem izostavljanja iz obrazovnog sistema, ali i maloletnički brakovi. Sve se to da prevenirati, pre svega obrazovanjem i zato su priredbe u školama važne, jer kod najmlađih izgrađujemo svest o toleranciji, saradnji – dodali su prisutni.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa