13. april 2019.13. apr 2019.
protest-reuters-marko-djurica

protest-reuters-marko-djurica

Ivošević poručio na protestu: Vučić svu vlast podredio svojoj volji

(Beta) - Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je svu vlast podredio svojoj volji.
On je na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona" u Beogradu kazao da je "prigrabio moć predsednika države, Vlade".

"Kad poltičar sam sjaše sa konja i uzjaše magarca čini to sa određenim ciljem. Sada je sasvim jasno da je preuzimajući funkciju predsednika države bio rešen da zadži moć ravnu moći predsednika Vlade", rekao je Ivošević-

Ivošević je optužio Vučića da je poverivši mandat za premijera Ani Brnabić pokazao da je njen mentor.

"On joj je mentor, vođa, savetodavac, vaspitač, nastavnik. Tako je mentor svojim skromnim ovlašćenjima presednika Republike", rekao je Ivošević i dodao da se Vučić nije libio da prigrabi i moć drugih organa.

Prema rečima Ivoševića, Vučić učestvuje u vršenju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti jer najavljuje donošenje zakona, promenu državnih granica, iako je to posao Skupštine Srbije.

"Utvrđuje unutrašnju i spoljnu poltiiku, iako je to posao Vlade", rekao je on i dodao da Vučić pošto se ponaša kao suveren narušava Ustav.

On je poručio da kada nema vladavine prava nema ni pravne države i Vučića optužio za "izborne mahinacije, korupciju, stanje u medijima, lažne diplome, odliv mozgova, bespravne gradnje i bespravno rušenje, partijsko zapošljavanje i suzbijanje slobodne misli".

"Gospodine predsedniče Republike, da bi se Srbija vratila svom Ustavu i normalnom habitusu, morate učiniti to što građani na slobodnim skupovima traže, to je da date ostavku", poručio je Ivošević.

Na skupu je pročitano pismo đakona Nenada Ilića koji je poručio da crkva ne može i ne sme da se bavi politikom.

"Kad nepravda i laž postanu očigledni, crkva mora da reaguje i stane u zaštitiu naroda", poručio je Ilić.

On je u pismu citirao reči vladike Nikolaja Velimirovića o vlasti koja se zanese samoljubljem.

"Oni koji vode narod, ne vode, nego ga zavode, šta ćeš činiti sa njima Gospode moj, zavađaju narod radi svoje koristi i kad se narod zbuni i uzbuni oni se uzmiču iz vlasti", navodi se u pismu.

Dodaje se da prema Velimiroviću takva vlast laska glupom i nasliniku samo da dođe do prvih mesta.

"Nemoćni su da učine pravdu narodu nego da zastrašuju gorom nepravdom prošlih vremena. Haraju za sebe i prijatelje svoje, jer zanju da neće dugo... Biće im dug život da bi im kazna bila duža, doživeće da vide svoj dom u zgarištu i bežaće iz svoje zemlje gladni i bolesni i neće smeti izgovoriti svoje ime ni pred kim", navodi se u pismu Ilića.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa