16. april 2019.16. apr 2019.

Udruženje CHF Srbija: Zadovoljni smo mogućnošću konverzije kredita u francima u evre

(Beta) - Predstavnik Udruženja CHF Srbija Sanja Vujanović rekla je da su korisnici stambenih kredita u švajcarskim francima zadovoljni predlogom zakona koji je danas usvojila Vlada Srbije i predviđa mogućnost da krediti u toj valuti budu konvertovani u pozajmicu vezanu za evro.
Ona je za Betu rekla da će se, prema predlogu tog leks specijalisa, iznos duga posle konverzije umanjiti za 38 odsto, koliko iznosi otpis i da konverzija nije obavezna.
"Taj zakon je u okviru ustavnosti i zakonitosti i znatno će olakšati otplatu kredita", rekla je Vujanović i preporučila korisnicima kredita koji imaju konvertovane ili već otplaćene kredite da pokušaju da se dogovore sa bankom o načinu otplate.
Vrhovni kasacioni sud je posle protesta Udruženja CHF Srbija zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o indeksaciji kredita u švajcarskim francima ukoliko banka ne može pismeno da dokaže da je ta plasirana sredstava u dinarima pozajmila u švajcarskoj valuti kao i da se zaustavlja realizacija hipoteka, odnosno oduzimanje stanova zbog duga.
Sud je zauzeo stav i da je banka morala pismeno upozoriti klijenta o rizicima pre nego što je sa njim sklopila ugovor o kreditu u švajcarcima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa