18. april 2019.18. apr 2019.
Sprovedeno naučno istraživanje pokazalo zabrinjavajuće podatke
DRŽANjE TELA I STEPEN GOJAZNOSTI DECE NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

Sprovedeno naučno istraživanje pokazalo zabrinjavajuće podatke

U Šapcu je sprovedeno istraživanje na učenicima uzrasta 10-12 godina sa ciljem dobijanja preciznog uvida u opšte zdravstveno stanje dece školskog uzrasta. Testirana su dva parametra: stepen gojaznosti i držanje tela.
Jedan od realizatora istraživanja, Nikola Đokić smatra da rezultati treba da se shvate kao vid upozorenja i poziv na akciju kako bi smo poboljšali uslove za nesmetani rast i razvoj naše dece, a tađoke ih i edukovali o značaju pravilne ishrane i fizičke aktivnosti:
"Pre svega, u ime celog tima koji je sproveo testiranja, želim da se zahvalim gradskoj upravi koja je prepoznala značaj ovakvih istraživanja, kao i predstavnicima OŠ Jevrem Obrenović i učenicima koji su nam izašli u susret. Poredeći dobijene rezultate sa relevantnim podacima na državnom i globalnom nivou, trenutna situacija je upozoravajuća."
Sa ovom konstatacijom se slaže i dr Nenad Baštovanović, čije dugogodišnje iskustvo je bilo značajno za realizaciju ovog projekta.
"Negativni trend stalnog rasta gojaznosti i lošeg držanja tela među decom postoji ne samo u našem gradu i našoj zemlji, već i u celom svetu", zaključuje on.
Svetska zdravstvena organizacija je označila gojaznost kao najveći problem javnog zdravlja 21. veka, a slična situacije je i sa pojavom deformiteta uzrokovanom lošim držanjem tela.

Negativni trend stalnog rasta gojaznosti i lošeg držanja tela među decom postoji ne samo u našem gradu i našoj zemlji, već i u celom svetu


Uzimajući u obzir bitnost i srazmere ovog problema, prost zaključak je da ne postoji jednostavno i brzo rešenje. Neophodno uključenje cele zajednice i podrška grada kako bi smo uspeli da obezbedimo kvalitetne uslove za rast i razvoj naše dece, jer su upravo oni temelj i budućnost našeg grada.

Nikola Đokić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa