Info

19. april 2019.19. apr 2019.
Gradonačelnik Šapca Latinki Perović uručio prvo kolo Konstantinovićevih dela

Gradonačelnik Šapca Latinki Perović uručio prvo kolo Konstantinovićevih dela

Gradonačelnik Šapca Latinki Perović uručio prvo kolo Konstantinovićevih knjiga
Kao prvi rezultat kapitalnog projekta, objavljivanja sabranih dela Radomira Konstantinovića u 30 knjiga, u izdanju Fondacije "Stanislav Vinaver" iz Šapca i Dan Grafa iz Beograda, prvo kolo od pet knjiga jednog od naših najznačajnijih intelektualaca, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović juče je uručio istoričarki Latinki Perović, predsednici Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića.


Urednik sabranih dela je prof. dr Gojko Tešić, a u prvom kolu su objavljene knjige: roman "Dekartova smrt", "Beket i drugi", eseji i kritike o svetskoj književnosti, "Neispisano vreme" – književnost filosofija, umetnost, svakodnevica, "O jednom ćutanju" – eseji o modernoj srpskoj književnosti 20. veka, "Veličina i prokletstvo" – od Dositeja do Skerlića i Matoša.

Nebojša Zelenović se zahvalio Latinki Perović na prijemu i tom prilikom je istakao zadovoljstvo jer su u Šapcu stvoreni uslovi za ostvarivanje značajnih projekata iz kulture i ponos što je to jedini grad u Srbiji koji za kulturu izdvaja sedam odsto ukupnog gradskog budžeta.

Istoričarka Latinka Perović zahvalila se na pažnji i želji gradonačelnika Šapca da joj lično u Beogradu, u njenom domu, uruči prvo kolo objavljenih knjiga.

"Ono po čemu se meri kultura jedne zemlje je i činjenica kako se društvo odnosi prema nasleđu vrhunskih intelektualaca koji su stvarali u toj sredini. Naravno da je u tom smislu objavljivanje Konstantinovićevih dela kako bi ono bilo dostupno javnosti, suštinska i kapitalna stvar. Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića se brine o tome, ali ja čestitam na realizaciji, u suštini, najvažnije stvari koja jeste, a to je objavljivanje tog nezaobilaznog opusa. To je ono najvrednije što možemo uraditi za naše društvo kada je Konstantinović u pitanju", istakla je Latinka Perović.

Susret je priredio Pokret Novi opimizam koji će u narednom periodu organizovati niz promocija prvog kola sabranih dela Radomira Konstantinovića, koje počinju već sledeće sedmice upravo u Šapcu.

U sredu, 24. aprila, u Muzeju šabačkih Jevreja u Šapcu biće upriličena prva promocija pet knjiga koje čine prvo kolo sabranih dela Radomira Konstantinovića.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Šabac. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa