20. april 2019.20. apr 2019.
Povlačenje lekova za infekcije urinarnog trakta – sadrže onesposobljavajuće elemente?

Povlačenje lekova za infekcije urinarnog trakta – sadrže onesposobljavajuće elemente?

BEOGRAD - Lekovi koji sadrže cinoksacin, flumekin, nalidiksinsku i pipemidinsku kiselinu biće povučeni sa tržišta EU, a u skladu sa konačnom odlukom Evropske komisije, i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije privremeno će staviti van snage dozvolu za promet lekova koji sadrže pipemidinsku kiselinu, piše Politika.

Kako list nezvanično saznaje, to će biti urađeno jer su prilikom njihove primene zabeležene onesposobljavajuće, dugotrajne i potencijalno nepovratne, neželjene reakcije koje uglavnom utiču na mišićno koštani i nervni sistem.
Navodi se da su medikamenti koji sadrže ovu kiselinu u širokoj upotrebi u Srbiji, uglavnom za infekcije donjeg dela urinarnog trakta, za nebakterijski hronični prostatitis, nekomplikovani cistitis...

Pismo o povlačenju lekova, koje su potpisali predstavnici 14 farmaceutskih kuća, dostavljeno je u petak zdravstvenim radnicima, a kako Politika nezvanično saznaje, u ponedeljak će se naći i na sajtu Agencije za lekove.

U pismu se lekarima saopštava da ne propisuju flourohinolonske antibiotike za terapiju faringitisa, tonzilitisa i akutnog bronhitisa, za prevenciju putničkih dijareja ili urinarnih infekcija koje se ponavljaju, za nebakterijske infekcije, za blage do umereno teške infekcije, navodi list.
rtv.rs

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa